Održane 6. Pesničke vatre Zlatibor

23 Septembar 2019  /  Izvor: TO Zlatibor

Na pozornici Kulturnog centra na Zlatiboru održana su Pesničke vatre zlatiborske. Manifestacija koja je u prethodnim održavanjima slavila Ljermontova i Disa, Dantea, Bojića i Šekspira, Bertolta Brehta i Desanku Maksimović ovaj put je uprličena u čast dva velikana svetske i naše književnosti, koji su na put u nezaborav kročili u 18 veku, Johana Volfgana Getea i Vuka Stefanovića Karadžića.

U programu su učestvovali glumci: Vjera Mujović, Feđa Stojanović i Slobodan Ljubičić i muzički umetnici: Aleksandar Stamatović, Rade Radivojević i Ljubodrag Begović, kao i hor Osnovne škole Dimitrije Tucović iz Čajetine.

U čast velikog nemačkog umetnika izvođeni su odlomci iz njegovih dela “Jadi malog Vertera”, “Fausta”, pesma “Čežnja” kao i operska arija “Mafista”.

Održavanjem ovogodišnje manifestacije obeležen je i jedan jubilej. Pre 30 godina TV serija „Vuk Karadžić“  je, na preporuku Umberta Eka, u Rimu osvojila Gran-pri Evrope, najveće priznanje u istoriji naše televizije, a Unesko je ovu seriju  uvrstio u riznicu kulturnih dobara Evrope i sveta. Scenarista ovog grandioznog dela je dobitnik ovogodišnje Povelje pesničkih vatri zlatiborskih.

Milovan Vitezović, pesnik, aforističar, romanopisac i dramski stvaralac, televizijski i filmski scenarista, profesor, sada i predsednik Udruženja književnika Srbije zbog svoje bolesti nije bio u mogućnosti da prisustvuje dodeli nagrade ali je sve prisutne ljubitelje poezije na Zlatiboru pozdravio putem video-linka.

Publici su svoje pesme predstavili i umetnici pesnici iz inostranstva koji su bili gosti Zlatibora u toku održavanja manifestacije. Aždar Ol iz Azerbedžana je pročitao svoju pesmu “Heroj neprijatelj”, Milan Rihter iz Slovačke “Viđeno u snegu”, Farid Husein iz Azerbejdžana “Ćutnja rata”, Spiridon Kasijan iz Rumunije “Borba anđela sa snom”, a za kraj je svoju pesmu “Devojka i ruža“ recitovala zlatiborska pesnikinja Mirjana Ranković Luković.

Tradicionalno zatvaranje pesničkih vatri obeleženo je paljenjem vatre  pored Spomenika na Šumatnom brdu i tako su najavljeni pesnički susreti i za sledeću godinu.

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Zlatibor