Održana promocija Novog pristupa zaštite voda u Republici Srbiji

21 Jun 2014  /  Izvor: KSC Čajetina

1

Juče je u hotelu „Palisad“ na Zlatiboru u organizaciji Ministarsva poljoprivrede i zaštite životne sredine RS, a uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju - Misija u Srbiji, održana promocija Novog pristupa zaštite voda u RS.

U uvodnom izlaganju, Dušanka Stanojević, načelnik Odeljenja za zaštitu voda i zemljišta u Ministarstvu, iznela je niz novina u zakonima i propisima a sve u cilju bolje zaštite voda, tj. sprečavanja zagađenja vode na samom njenom izvoru.

Promocija novog pristupa zaštite voda u Srbiji prvenstveno se odnosila na predstavljanje novih uredbi koje se odnose upravo na zaštitu voda u našoj zemlji.

Ovo je četvrti skup koji se ove godine organizuje kod nas, a o ovoj temi puno se govorilo i u prethodnoj godini. Današnjem skupu prisustvovali su predsednici opština iz okruženja, kao i zagađivači kojima su predstavljene nove uredbe i obaveze koje iz njih proizilaze. Na skupu je bilo reči i o graničnim vrednostima emisije za vode i graničnim vrednostima emisije zasnovanim na najboljim dostupnim tehnikama.

O ovim temama govorili su prof. dr Božo Dalmacija i docent Dejan Krčmar. Skupu se obratio i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, koji je rekao da ova tema zaslužuje ozbiljan pristup lokalnih samouprava koje vrlo često nemaju mogućnosti, znanja ali i novca, da se pozabave ovim problemom.

„Životna sredina je izazov svuda u svetu jer veoma je teško uskladiti održivi razvoj sa održavanjem prirodnih lepota“, rekla je Olivera Kuzman Zurovac, viši savetnik za pitanja životne sredine OEBS-a – misija u Srbiji. Ona dodaje da ipak problemi sa kojima se opštine susreću mogu biti lakše prevaziđeni ukoliko se u njihovo rešavanje uključi i zainteresovana javnost, pritom pohvalivši opštinu Čajetina u kojoj je pre godinu i po osnovan „Zeleni sat“, koji podrazumeva učešće predstavnika privrede, opštine, zainteresovanih nevladinih organizacija i ostalih društvenih činilaca, koje se brinu da ova sredina ostane netaknuta.

Javni sektor Promocija Promocije Opština Čajetina, Zlatibor