Održana pres konferencija u okviru projekta "Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo"

20 Maj 2014  /  Izvor: TO Zlatibor

1

U prstorijama Turističke organizacije Zlatibor, u ponedeljak 19. maja održana je preskonferencija u okviru projekta prekogranične saradnje „Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo“. Projekat je finansiran od strane EU kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora, a sprovode ga Turistička organizacija Zlatibor sa strane Republike Srbije i  Eparhija Budimljansko-nikšićka i Turistička organizacija Plužine sa strane Crne Gore.

Cilj ovog projekta je poboljšanje turističke ponude u prekograničnoj oblasti prepoznavanjem i revitalizovanjem kulturnih i istorijskih spomenika i poboljšanjem institucionalnih i ljudskih kapaciteta.

Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije Zlatibor i menadžer ovog projekta, tom prilikom govorio je o delu projekta koji se realizuje na strani Srbije. Ovim projektom radi se na rekonstrukciji sobrašica u kompleksu crkve brvnare u Jablanici, kao i na rekonstrukciji parohijskog doma, radi se izgradnja česme, vidikovaca, zatim pet novih sobrašica i uređenje pristupnog puta do samog kompleksa sa kompletnom turističkom signalizacijom. Planirana je štampa monografije i kataloga, flajera, a sve u cilju promovisanja projekta. Krajnji cilj je uvođenje u funkciju turizma celog kompleksa crkve brvnare u Jablanici.

Do sada su raspisani tenderi, potpisani ugovori sa izvođačima, a  počeli su i građevinski radovi, koji bi do kraja juna trebalo da budu završeni. Đurić je istakao da planiranom dinamikom, već ovog leta, kompleks će se naći u turističkoj ponudi Zlatibora.

Predstavnik Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora, Goran Prebiračević, u ime partnera na projektu predstavio je aktivnosti sa strane Crne Gore. U okviru ovog projekta renovira se crkva iz 12. veka u kojoj je pisano Miroslavljevo jevanđelje, pri čemu se radi na očuvanju kulturno-istorijske baštine. Prebiračević je naglasio da će ovim projektom i u Srbiji i u Crnoj Gori verski turizam biti pospešen.

Projekat je počeo u oktobru 2012. godine i traje do oktobra ove godine. Ukupna vrednost projekta je 468 913 eura, od kojih je učešće Turističke organizacije Zlatibor 219 325 eura, dok Eparhija Budimljansko-nikšićka učestvuje sa 249 588 eura.

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Zlatibor