Održana druga sednica Eko-odbora

25 Oktobar 2013

U sredu, 23. oktobra, u osnovnoj školi u Čajetini, održana je druga sednica Eko-odbora, kao deo međunarodnog programa Eko-škole, u koji je škola "Dimitrije Tucović" uključena od septembra ove godine.

Sednici su prisustvovali predstavnici učenika, roditelja, učitelja, nastavnika, institucija, udruženja i organizacija. Utvrđena je konačna lista članova Eko-odbora i sastavljen je Program rada Eko-škole sa definisanim aktivnostima, nosiocima pojedinih aktivnosti i terminima njihove realizacije, pošto je nakon utvrđenog trenutnog stanja životne sredine odlučeno da tema Eko-škole bude Energija.

Jedna od aktivnosti koje su već započete je formiranje Eko patrola. Određeni su učenici  trećeg, četvrtog, sedmog i osmog razreda u Čajetini i na Zlatiboru, koji će biti članovi Eko patrole. Prvi sponzor Eko patrole je Udruženje ribolovaca "Zlatibor", koje je 19. oktobra na Ribničkom jezeru, u saradnji sa školom realizovalo takmičenje učenika ribolovačke sekcije i promociju međunarodnog programa Eko-škole, kada su  članovima Eko-patrole uručene majice.

Na sednici je započet proces izrade Eko kodeksa škole. Učitelji i nastavnici će na časovima redovne nastave i vannastavnih aktivnosti prikupljati ideje za Eko kodeks škole, koji je obavezan  deo programe Eko škole.

Prisutnima na sednici je prikazan logo škole, koji su kreirali učenici na časovima likovne kulture i informatike.

Dogovoreno je da se sledeća sednica Eko-odbora održi za mesec dana, a da se sa realizacijom programa Eko škole otpočne odmah, kako je to i definisano, uz učešće svih aktera u školi i van škole, prema osnovnoj ideji programa - da škola kao centralna ustanova, okupi sve relevante činioce u lokalnoj zajednici, kako bi se na kvalitetan i organizovan način obrađivale teme i sprovodile aktivnosti od značaja za očuvanje i unapređivanje stanja životne sredine.

Jagoda Jeremić, član Eko-odbora
e-mail: ostucovic@gmail.com
tel. 064.174.44.98

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Čajetina