Održana četvrta sednica Eko-odbora za školsku 2014/2015. godinu

26 Maj 2015

1

U utorak, 7.4.2015. godine sa početkom u 11.15 časova u Osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ u Čajetini, održana je četvrta sednica Eko-odbora.

Sednici je prisustvovao veliki broj članova, a razgovaralo se o realizovanim aktivnostima i onima koje će biti sprovedene u budućem periodu.

U periodu između treće i četvrte sednice Eko-odbora realizovane su sledeće aktivnosti:

- Realizovana je obuka o primarnoj selekciji otpada u nižim razredima u školi. Obuci su prisustvovali i učitelji. Obuku je realizovala mr Zorica Milosavljević, profesorka biologije.
    
- Raspisana su dva konkursa. Prvi je raspisala kompanija Tetra Pak, a zahtevi konkursa su da učenici naprave kreativne radove od upotrebljene Tatra Pak ambalaže, ili da napišu članak na temu „Životni ciklus Tetra Pak ambalaže“. Učenici na različitim časovima izrađuju predmete i pišu tekstove. Mr Zorica Milosavljević je napomenula da su deca prilično stimulisana i da aktivno rade.
Drugi konkurs raspisala je škola „Dimitrije Tucović“. U pitanju je likovno-literarni konkurs na temu „Očuvanje planete Zemlje“, a najbolji radovi biće nagrađeni prilikom obeležavanja Dana planete Zemlje.

- Kako bi se širila ekološka svest koju promoviše škola kao relevantna institucija održana je obuka o primarnoj selekciji otpada za penzionere u Klubu penzionera u Čajetini. Obuci je prisustvovao veliki broj penzionera. Obuku je realizovala mr Zorica Milosavljević. Nakon toga, predstavljen je i rad Eko-škole u OŠ „Dimitrije Tucović“ u Čajetini. Rad je predstavila Jagoda Jeremić, član Eko-odbora.

- Planom Eko-škole predviđena je saradnja sa osnovnim školama na teritoriji opštine Čajetina. Prvi korak u realizaciji bila je poseta Osnovnoj školi „Milivoje Borović“ u Mačkatu. Školu su, u ime članova Eko-odbora OŠ „Dimitrije Tucović“, posetile direktorka Milka Vasiljević, koordinatorka Eko-škole mr Zorica Milosavljević i član Eko-odbora Jagoda Jeremić. Mr Zorica Milosavljević je predstavila realizovane aktivnosti. OŠ „Milivoje Borović“ u Mačkatu se od ove godine uključila u međunarodni program Eko-škole, i planirano je pokretanje elektronskog ekološkog časopisa, pa je prisutnima upućen poziv da šalju radove učenika, u oblasti ekologije. Takođe je bilo značajno i prisustvo direktorke OŠ „Savo Jovanović Sirogojno“ u Sirogojnu , jer je dogovoreno da se održi ekološko opštinsko takmičenje krajem školske godine.

- Osnovna škola „Dimitrije Tucović" u Čajetini tradicionalno se priključila akciji „Sat za našu planetu“, već drugu godinu zaredom. Nešto više o akciji rekla je nastavnica srpskog jezika Jagoda Jeremić. Skroman program pripremili su članovi Ekološke sekcije, Recitatorske sekcije, Sekcije engleskog jezika i hora, a čuli su se i zvuci gitare i poznate melodije koje je na sintisajzeru  izveo učenik trećeg razreda.

- Izrađen je liflet o radu Eko-škole, koji su prisutni imali priliku da pogledaju. Njegovo štamanje omogućilo je Udruženje građana „Ekološko udruženje Zlatni bor“, čija je predsednica dr Zora Vermezović, pedijatar.

- Za naredni period predviđeno je obeležavanje Dana planete Zemlje, poseta regionalnoj deponiji „Duboko“ i akcija uređenja Čajetine i Zlatibora u saradnji sa KJP „Zlatibor“.

- Značajno je što je škola ostavrila saradnju sa svim institucijama i udruženjima na teritoriji Opštine, a od skoro joj podršku u ekološkom radu pruža i RRA iz Užica.
Kao primer dobre saradnje sa drugim ekološki zainteresovanim akterima, organizovano je predavanje povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja, 7. aprila, koje su realizovali lekari pripravnici Doma zdravlja u Čajetini, Marija Knežević i Dragi Kuzeljević, inače bivši učenici škole u Čajetini. Predavanje se odnosilo na zdrave životne navike-hranu, prevntivne preglede, štetnost duvanskog dima, aerozagađenje, bolest prljavih ruku.

Učenici i zaposleni, uz saradnju i podršku predstavnika lokalnih udruženja i značajnih institucija, nastavljaju svoje ekološke korake, potvrđujući da su sertifikat Međunarodne eko-škole i zelena zastava stigli na pravu adresu.

Jagoda Jeremić
član Eko-odbora
Oš "Dimitrije Tucović" Čajetina
 

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Čajetina