Održan seminar za volontere iz Niša, Aleksinca i Čajetine

28 Maj 2013
Datum: -

Na Zlatiboru je, od 24. do 26. maja, održan seminar za mlade volontere u okviru projekta U ime starih.

Cilj ovog projekta je  povećanje socijalne uključenosti starih i poboljšanje njihovog položaja u Zlatiborskom i Nišavskom okrugu, kao i razvoj međugeneracijske saradnje i aktivnije uključivanje mladih u rešavanje problema starih osoba.

Za omladince - volontere je organizovana obuka, kroz koju su stekli osnovna znanja o potrebama starih lica, o promenama koje oni doživljavaju na socijalnom, fizičkom i psihološkom planu, kao i o načinima na koje mogu da im pomognu da se nose sa tim promenama. Na seminaru su takođe obrađivane teme volonterskog angažovanja, prava i obaveza volontera i značaja volonterskog rada. Učesnici seminara su, kroz interesantne aktivnosti, stekli veštine koje će imati prilike da primene u konretnom radu sa korisnicima, tokom narednih deset meseci.

Mladi Čajetinci će od juna početi da posećuju stare korisnike u njihovim domovima, u sedam Zlatiborskih sela i da im pružaju pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, da im prave društvo, pročitaju nešto ili ih jednostavno saslušaju, pošto je uglavnom reč o starima koji žive sami.

Volonteri iz Aleksinca i Niša će stečena iskustva podeliti sa svojim vršnjacima – kolegama iz ovih mesta i primeniti ih u radu sa korisnicima, starim osobama u selima Nišavskog regiona.
Izjave učesnika pokazuju njihovo veliko zadovoljstvo realizovanim seminarom, a za uspeh seminara je u najvećoj meri zaslužna  voditeljka obuke Vera Vrbica-Matejić iz organizacije Obrazovanje plus, iz Beograda.

Udruženje Zlatiborski krug je 2011. godine pokrenulo Volonterski socijalni servis u Čajetini, kroz koji se neguje ideja o omladinskom volonterizmu kao jednom od načina uključivanja mladih u društvene promene na lokalnom nivou, neformalnog učenja i sticanja iskustva, kao i promocije omladinskog rada.

Projektom U ime starih i dalje se podstiče volonterizam u lokalnoj zajednici, saradnja na regionalnom nivou i  razmena iskustava u izgradnji osnove za održivi razvoj usluga socijalne zaštite za stare u širem regionu, kao i uvođenje novih vidova podrške, pre svega kroz međugenracijsku saradnju.

Ovaj projekat se sprovodi u partnerstvu organizacija Društvo za razvoj kreativnosti iz Aleksinca, Udruženje samohranih majki iz Niša i Zlatiborski krug iz Čajetine, uz podršku ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Vesna Belčević, PR
UG Zlatiborski krug
Slobodana Penezića 31, Čajetina
Phone: +381 63 85 79 935
E-mail: zkrug@open.telekom.rs

Javni sektor Seminar Opština Čajetina, Zlatibor