Održan Kongres udruženja internista Srbije

9 Jun 2014  /  Izvor: KSC Čajetina

1

14. Kongres udruženja internista Srbije, koji je održan u Kongresnom centru „Mona“ od 5. do 8. juna, okupio je oko 720 stručnjanjaka iz ove oblasti. Kongres je održan pod pokroviteljstvom Evropske federacije za internu medicinu i Internacionalnog udurženja internista.

Zahvaljujući saradnji sa Udruženjem internista Rusije, skupu su prisustvovali i njihovi predstavnici. Programom Kongresa predviđeno je oko 19 plenarnih sesija na kojima su oko 93 najeminentnija medicinska stručnjaka predstavila najinteresantnije slučajeve iz njihove prakse, što je, prema rečima akademika, profesora doktora Miodraga Ostojića, slično održavanju konzilijuma.

Interna medicina, kao stablo iz koga se granaju druge bitne oblasti medicine poput kardiologije, gastroenterologije itd, izuzetno je dobro kotirana u svetu što se tiče edukacije. Međutim, kada je reč o publikacijama, naučni radovi srpskih internista nisu puno zastupljeni u svetskim naučnim časopisima. Za razliku od toga, subspecijalisti imaju mnogo više uspeha.

U Srbiji veći klinički centri imaju mogućnost razmene kadrova tako da naši lekari rade u svetskim kliničkim ustanovama. Na suprot tome, manji centri za to nemaju potrebnu finansijsku potporu. Zbog toga se transfer znanja obavlja upravo na nivou kongresa, što im daje jedinstven značaj.

Privreda & usluge Seminar Lečenje Opština Čajetina, Zlatibor
Pogledaj smeštaj: Hotel Mona PLAZA Zlatibor