Održan jubilarni 10. Višeboj u Jablanici

8 Jun 2015  /  Izvor: TO Zlatibor

1

Svečanim proglašenjem obednika završen je jubilarni 10. Seoski višeboj u Jablanici. Zahvaljujući izuzetnom programu i sunčanom vremenu manifestaciju je posetilo blizu 5000 znatiželjnih meštana iz zlatiborskog kraja, Republike Srpske kao i veliki broj turista koji trenutno borave na Zlatiboru.

Učesnici kojih je bilo blizu 200 nadmetali su se u raznim tradicionalnim sporstkim i privrednim disciplinama, a samo određeni broj je poneo titulu pobednika za svaku veštinu. Posebnu pažnju posetilaca bilo je za "kraljevske" discipline "vuča na vlaci volovskom zapregom" kao i disciplina "ručno struganje dubećom testerom" koje zaslužuju posebno priznanje, obzirom da se ovakav način privređivanja viđa veoma retko.

Kulturno-umetnički prorgam bio je izuzetno kvalitetan budući da su na sceni nastupili lokalni pevački parovi sa čuvenim pesmama "iz vika", zdravičari, pevačke grupe i kulturno-umetnička duštva.

Takođe, potrebno je pomenuti delegacije i umetnike iz opštine Rudo iz Republike Srpske i opštine Knić. Obzirom da je ovih dana na Zlatiboru smeštena grupa turističkih novinara i predstavnika turističkih agencija iz Makedonije, pomenuti gosti su iskoristili priliku da vide i osete ovaj zlatiborski resurs koji se ne viđa svakodnevno.

Turističko udruženje "Jablanica" kao organizator je ove godine dodelio plakete i zahvalnice lokalnoj samoupravi, ostalim lokalnim institucijama ali i pojedincima koji su u proteklih 10 godina podržali ovu manifestaciju.

Pobednici i discipline:

1. Skok u dalj, Đukić Jovan - Užice
2. Prevlačenje klička, Stanić Budimir
3. Ručno struganje testerom kladarom, Bakić Radojica i Bakić Vladan, Jablanica
4. Ručno struganje dubečom testerom, ekipa "Mladi momci iz Šljivovice
5. Trka konja, Ljubojević Rade - Zlatibor
6. Vuča na vlaci jednopreg, Zorić Ivan - Zlatibor
7  Vuča na vlaci dvopreg, Zorić Ivan, Zlatibor
8. Vuča na vlaci volovskom zapregom, Andžić Vladan, Štrpci, Republika Srpska
9. Skok u vis iz mesta, Đukić Jovan
10.Prevlačenje rukom na brvnu, Baković Nikola
11. Puzanje uz banderu, Paunović Milan
12. Prevlačenje konopca, ekipa "Stefan i div"

Kultura & tradicija Promocija Provod i zabava Opština Čajetina, Jablanica