Održan 9. seoski Višeboj u Jablanici

17 Jun 2014  /  Izvor: KSC Čajetina

Uprkos lošem vremenu, i ove godine su Jablaničani zabeležili odličnu posetu 9. seoskom Višeboju, koji je protekao u dobroj organizaciji i još boljem raspoloženju.

Manifestacija je počela u sredu potpaljivnjem katranice, a katran, to čudo i lek iz prirode, potekao je u subotu. Istog dana u večernjim satima prisutni su uživali u igrama i pesmama zlatiborskog kraja, a u nedelju je na redu bio seoski višeboj. Tu su se vešti i odvažni takmičari nadmetali na način kako se to nekada radilo na vašarima.

Zahvaljujući vrednim domaćinima ovog sela, „Seoski višeboj“ prerarstao je u festival tradicije zlatiborskog kraja.

„Ovakve manifestacije daju nadu da će selo živeti i da će selo opstati“, rekao je Vukomir Božanić, predsednik TU „Jablanica“.

Sabor je svečano otvorio Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina. On je u svom obraćanju istakao da je ovaj festival potreban kako bi se očuvalo selo i tradicija.

Takmičari su se nadmetali u 13 disciplina među kojima su od ove godine i dve nove: vuča na vlaci konjskom zapregom (jednopreg) i prevlačenje rukom na brvnu. U svakoj disciplini takmičari su nagrađivani za osvojeno prvo, drugo i treće mesto. U skoku u dalj iz mesta, bacanju kamena sa ramena i skoku u vis iz mesta najbolji je bio Boško Stanković iz Užica. U prevlačenju klička prvo mesto osvojio je Miloš Milanović, u prevlačenju konopca pobedila je ekipa iz Gostinice, a u novoj disciplini – prevlačenje rukom na brvnu, najbolji je bio Milenko Petrović. Ručno struganje kladarom najbolje je pošlo za rukom Radojici i Vladanu Bakiću, a ručno struganje dubećom testerom ekipi iz Šljivovice. U disciplini puzanje uz banderu najbolji je bio Đorđe Lazić. Zagrevanje za glavne discipline je bila trka konja, koju je ove godine dobio Aleksandar Bakić, koji je jahao grlom Madmazuel Srbija.

Najviše uzbuđenja bilo je u tri glavne discipline: vuča konjima i volovima na vlaci. U disciplini vuča na vlaci konjskom zapregom – jednopreg, najbolji je bio Ivan Zorić. Što se tiče discipline vuča na vlaci konjskom zapregom – dvopreg i ove godine pobedu su odneli konji Nemanje Cvetića. U glavnoj takmičarskoj disciplini višeboja – vuči na vlaci volovskom zapregom, treći put zaredom je odneo Miloš Drašković.

Celodnevni program upotpunjen je nastupom kulturno-umetničkih društava, pevačkih grupa, kao i trubačkim orkestrom Miladina Jovanovića. Učesnici programa bili su gotovo svih generacija, od onih najmlađih, voljnih da sačuvaju tradiciju svojih predaka, pa do onih starijih, koji je godinama neguju.

Da manifestacija ostane zapamćena i uspešno održana i ove godine zaslužan je organizator TU „Jablanica“ uz svesrdnu pomoć suorganizatora: TO „Zlatibor“, JP „Kulturno sportski centar Čajetina“ i MZ Jablanica i pokrovitelja opštine Čajetina.

Rezultati pobednika manifestacije "Seoski višeboj Jablania 2014. godine"

Skok u dalj iz mesta:
1. Boško Stanković
2. Dragoslav Janković
3. Ivan Tomić

Bacanje kamena sa ramena:
1. Boško Stanković
2. Miloš Milanović
3. Dragan Luković

Prevlačenje klička:
1. Miloš Milanović
2. Milija Šuljagić
3. Marko Šuljagić

Ručno struganje testerom kladarom:
1. Radojica Bakić, Vladan Bakić
2. Nikola Savić, Uroš Savić
3. Ljube Bakić, Čedomir Bakić

Ručno struganje dubećom testerom:
1. Ekipa Šljivovica
2. Ekipa Bakići
3. Ekipa Rijeka

Trka konja
1. Aleksandar Bakić, grlo Madmazuel Srbija
2. Branimir Gazdić, grlo Zvezdan
3. Ivan Zorić, grlo Viktorija

Vuča na vlaci konjskom zapregom (jednopreg):
1. Ivan Zorić
2. Branimir Gazdić
3. Nemanja Cvetić

Vuča na vlaci konjskom zapregom (dvopreg):
1. Nemanja Cvetić
2. Ivan Zorić
3. Ivan Zorić

Vuča na vlaci volovskom zapregom:
1. Miloš Drašković
2. Dragan Tanasković
3. Slobodan Lečić

Skok u vis iz mesta:
1. Boško Stanković
2. Dragoslav Janković
3. Marko Šuljagić

Prevlačenje rukom na brvnu u sunožnom stavu:
1. Milenko Petrović
2. Goran Didanović
3. Budiša Didanović

Puzanje uz banderu:
1. Đorđe Lazić
2. Milan Paunović
3. Milija Šuljagić

Prevlačenje konopca:
1. Ekipa Gostinica
2. Ekipa Mokra Gora
3. Ekipa Močioci

Kultura & tradicija Promocija Provod i zabava Opština Čajetina, Jablanica