Održan 5. međunarodni festival sportskog filma Zlatibor 2016.

4 Jul 2016  /  Izvor: TO Zlatibor

1

U kongresnom centru “Srbija“ na Zlatiboru, u nedelju, 3. jula, završen peti jubilarni Međunarodni festival sportskog filma dodelom festivalskih nagrada najboljim filmovima u svim kategorijama.

Žiri Festivala u sastavu: predsednik žirija Darko Bajić, filmski reditelj i profesor Fakulteta dramskih umetnosti, Marina Lapteva iz Rusije, osnivač festivala „Planeta ljubavi“ i studentskog i amaterskog filma u Uljanovsku i Sima Brdar, filmski reditelj iz Republike Srpske doneli su jednoglasnu odluku o festivalskim nagradama i priznanjima.

Odluke žirija petog Međunarodnog festival sportskog filma Zlatibor 2016 su:

Nagrada za sportske legende u filmu dodeljuje se filmu „Rukometni vanzemaljski“, reditelja Juga Radivojevića (Srbija).
Žiri jednoglasno dodeljuje nagradu legendarnim rukometašima „Metaloplastike“, timu koji je dva puta uzastopno osvajao šampionat Evrope. Gledajući ovaj film bili smo fascinirani njihovom sportskom i ljudskom veličinom.

Nagrada za najbolju fotografiju dodeljuju se direktorima fotografije Tony Pierce Roberts bsc i Will Humphris za film „Jahač“ u režiji Sybil H. Mair  (Velika Britanija)
Nagrada se dodeljuje za prefinjeno oslikavanje mitske priče o čoveku i konju.

Nagrada za visoke moralne vrednosti u sportu dodeljuje se filmu „Tapavica“ u režiji i produkciji Ognjena Rakčevića i Milana Todorovića (Srbija)
Žiri pohvaljuje autore filma za doprinos kulturi sećanja.

Nagrada za najbolji kratkometražni dokumentarni film dodeljuje se filmu „Prva trojka“ u režiji Arzu Uršan (Rusija)
Žiri smatra da je ovaj film vrlo uspešno prikazao kako je zahvaljujući odluci da fudbaleri zimi igraju fudbal nastao hokej u SSSR-u i postao reprezentativan sport u svetskim razmerama.

Nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film pripada filmu „Izbrisano iz biografije“ reditelja Vuka Dapčevića i autora Duške Jovanić (Srbija)
Autori su kroz lik Ljubice Otašević, najfatalnije Srpkinje toga doba, prikazali sve uspone i posrtanja u potrazi za ličnom slobodom.

Nagrada za najbolju režiju „Dinko Tucaković“ dodeljuje se reditelju Jordi Llompart  (Žordi Lompartu) za film „Barsa sanja“ (Španija)
Film pokazuje kako se na pravi način neguju vrhunske vrednosti u sportu. Reditelj je uspeo da eruptivni izliv emocija pripadnosti klubu usmeri u civilizacijski domet stvaranja jednog od najboljih klubova na svetu.

GRAND PRIX  za najbolji film festivala žiri dodeljuje filmu Mihail Talj - Žrtva kraljice, Marine Orlove (Rusija).
Žiri izdvaja ovaj film zbog originalnog rediteljskog pristupa temi o sportu. Rediteljka je na dramatičan način prikazal agoniju i ekstazu šahovskog genija.

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Zlatibor