Održan 23. festival „Deca među narcisima“

1 Jun 2015  /  Izvor: Mirjana Ranković Luković, KSC Čajetina

1

Rađena prema tekstu Ljubivoja Ršumovića, u režiji Biljane Zdravković i Gorana Šmakića, 25. maja je premijerno izvedena predstava „U cara Trojana kozje uši“, čime je na najlepši način otvoren 23. Festival „Deca među narcisima“.

621 član Dramskog studija „Bistiračak“ uzrasta od 7 do 15 godina na sceni Doma kulture igrajući se, odigrao je jednu bajku, jednu legendu, poučnu priču koja je nasmejala i razonodila mnogobrojnu publiku. Tekst koji su „Bistričci“ vredno učili nešto više od tri meseca, uspeli su da ožive na sceni.

Zahvaljjujći glumačkom i rediteljskom iskustvu glumci užičkog Narodnog pozorišta uspeli su da od scene na kojoj je bila samo jedna stolica, a uz pomoć video efekata, ispune prostor bajkovitim slikama. Pozorišni kostimi, muzika i šminka doprineli su pravom doživljaju ove predstave, za koju se nadamo da će doživeti mnogo svojih repriza.

Drugi dan festivala „Deca među narcisima“ bio je veoma sadržajan. Deca su se najpre okupila na platou ispred Doma kulture kako bi, i ove godine, svoju maštovitost izrazila crtanjem. Najveću pažnju nastavnice likovne kulture Anastasije Bogdanović, koja je ocenjivala crteže na asfaltu, privukli su radovi dece dečjeg vrtića „Radost“ iz Mačkata i PU „Radost“ Čajetina, koji su i nagrađeni. Bogdanovićeva je donela odluku i o pobednicima ovogodišnjeg likovnog konkursa, a nagrađena su tri grupna i 16 pojedinačnih radova. Nagradu su dobili:

1. PU „Bambi“ grupni rad - Užice
2. PU „Užice“ Anđela Bacetić - Užice
3. PU „Arilje“ Katarina Luković - Arilje
4. Anastasija Zec - Priboj
5. „Bambi“ Predrag Brković - Požega
6. PU „Neven“ Sara Cvijić - Bajina Bašta
7. PU „Paša i Nataša“ Darko Bjelić - Nova Varoš
8. „Narcis“ grupni rad - starija grupa - Zlatibor
9. Nikola Stikić - predškolska grupa - Zlatibor
10. Mićo Udovičić - predškolska grupa - Zlatibor
11. Anastasija Ćorić - mlađa grupa - Zlatibor
12. PU „Radost“ grupni rad - starija grupa - MilenaDedić i Ljilja Savić - Čajetina
13. Nikola Rogić - starija grupa - Čajetina
14. Nikolina Todorović - predskolska grupa - Čajetina
15. Tatjana Božović - predskolska grupa - Čajetina
16. Jovan Andžić - Mačkat
17. Nataša Kostadinović - Šljivovica
18. Milica Baković - Kriva Reka
19. Andrijana Petrović - Sirogojno

Nakon uručenja nagrada i diploma pobednicima likovnog konkursa, mališani su imali priliku da pogledaju predstavu „Priča o vuku i Crvenkapi“, u izvođenju glumaca pozorišta „Maksimus Art“ iz Beograda.

U utorak, 26. maja, muzičko-edukativni centar „Ars nova“ iz Užica, je u Domu kulture odigrao predstavu „Alisa u zemlji čuda“. Ovo je bio još jedan poklon od dece-deci u okviru festivala „Deca među narcisima“. Neobična priča Luisa Kerola o devojčici Alisi koja se, posle pada u zečiju rupu, nađe u čudnovatoj zemlji, doživela je mnogobrojne adaptacije u vidu crtanih, animiranih, igranih filmova i predstava. Dramski sudio „Ars nova“ prikazao je svoje viđenje Alisinih avantura pri susretima sa Belim zecom, mačkom Crekalom, Ludim Šeširdžijom, Martovskim Kunićem i drugim neobičnim likovima.

Predstavu je režirala i dramatizovala, a postarala se i za scenografiju, kostime i muziku Ivana P. Lazić, a pomagale su joj Jovana Obućina i Ljubica Jadžić. U predstavi „Alisa u zemlji čuda“ glumilo je šesnaestoro članova Dramskog studija „Ars nova“, a njihova šarmantna gluma nagrađena je gromkim aplauzom.

Sasvim različito od drugih dešavanja, veliku pažnju privukao je i baletski nastup škole „Maga Magazinović“ koji smo mogli pratiti trećeg dana Festivala. Školu je osnovala 2008. godine balerina Dunja Mahorčić koja sa velikim entuzijazmom i iskustvom uči male balerine kako osnovama baleta, tako i ponašanju, izgledu, razmišljanju i svemu što je potrebno za scenski nastup. Škola ima oko 60 devojčica uzrasta od 4 do 16 godina, a na sceni Doma kulture publika je imala priliku da vidi deo grupe u 9 koreografija. Inače, balerine su na svojim nastupima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu osvajale mnogobrojne medalje i nagrade.

Ovogodišnji kum festivala Branko Stevanović rođen je 1966. godine u Bačkoj Topoli, odrastao na Krivaji i u Sevojnu, a živi u Beogradu. Piše za decu i odrasle. Uređivao je listove za decu predškolskog i osnovno školskog uzrasta. Poezijom i kratkom prozom zastupljen je u antologijama i u udžbenicima za osnovnu školu. Neke pesme i kratke priče su mu prevedene na ruski, rusinski, mađarski, rumunski i bugarski jezik.

Dela: Trajanja (pesme, 1986), Nikola Vrana i golubovi (mini priče, 1990), Vrlo društvena igra (pesme, 1994), Zoološka pesmarica (pesme, 1996, 2007), Upotreba deteta (pesme, 2000), Priča o princu jedincu (bajka za izvođenje, 2004), Lepo ti kažem (pesme i priče, 2007), Foka iz potoka (slikovnica, 2008), Kada se lavu zamrsi griva (slikovnica, 2008), Eto tako (pesme i priče, 2009), Kako sam bio zec (ispovedna proza, 2010), Ovako je to bilo (priče, 2010), Naglavačke (slikovnica, 2010), Avanture Kraljevića Marka (pesme, 2011), Pozorištancije (tri komada, 2013). Osvojio je mnogobrojne prestižne nagrade.

Ove godine na konkurs je stiglo preko 250 radova, a 12 učenika je nagrađeno poštujući mlađi i stariji uzrast, tako da imamo 2 prva, po 2 druga i po 3 treća nagrađena rada. Teme je izabrao kum manifestacije, pesnik Branko Stevanović iz Beograda, a one su: „Da se ja pitam“, „Čarobni svet biblioteke“, „Pamtim i poštujem“, „Snaga ljubavi“, „Boje moga zavičaja“ i „Pismo velikanu“.

Ovogodišnji kum Festivala Branko Stevanović u kategoriji:

MLAĐI UZRAST:
1. Jovan Stanković, ІV5 - „Da se ja pitam…“, OŠ „Stanislav Sremčević“ - Kragujevac
2. Ana Čekanović, ІІІ r. - „Čarobni svet biblioteke“
2. Jevrem Nedeljković, ІV2 - „Prijatelji iz biblioteke“, OŠ „Milica Pavlović“ - Čačak, Književna radionica GB „Vladislav Petković Dis“
2. Boris Mitrović, ІV2 - „Boja moga zavičaja“, OŠ „Dimitrije Tucović“ - Zlatibor
3. Staša Dakić, ІVa - „Čarobni svet biblioteke“, OŠ „Nikola Đurković” - Feketić
3. Zorana Drobnjak, ІV1 - „Snaga ljubavi“, OŠ „Dimitrije Tucović“ - Zlatibor
3. Martin Petrović, ІІІ r. - „Pismo velikanu“, OŠ „Vuk Karadžić” - Žitkovac, IO Moravac

STARIJI UZRAST:
1. Teodora Kutlešić, VІІІ2 - „Da se ja pitam…“, OŠ „Dimitrije Tucović“ - Čajetina
2. Ksenija Stanković, VІІІ2 - „Boje moga zavičaja“, OŠ „Vasa Čarapić” - Beli Potok,
2. Ana Bobić, VІІІ2 - „Zavičaj u srcu nosim“, OŠ „Filip Višnjić” - Beograd
3. Adrijana Lambić, VІ3 - „Pamtim i poštujem“, OŠ „Vasa Čarapić” - Beli Potok
3. Anđela Gojković, V r. - „Boje moga zavičaja“, OŠ „Milivoje Borović“ - Mačkat
3. Vuk Marković, VІ1 - „Lepo je voleti“ , OŠ „Ćele kula” - Niš

Pored kuma Manifestacije, sa decom su se družili i zavičajni pisci Mirjana Ranković Luković i Jagoda Jeremić.

U okviru Festivala, predškolci iz vrtića sa područja opštine Čajetina su za svoje vršnjake upriličili oproštajne priredbe.

Ono što je obeležilo 23. festival „Deca među narcisima“ , jeste zaista veliki broj najmlađih gledalaca koji je pratio sva dešavanja.

Kultura & tradicija Festival Provod i zabava Opština Čajetina, Čajetina