Obnova crkve u Jablanici - Kroz kulturu i turizam do bolje saradnje

14 Oktobar 2014

Kompleks crkve brvnare u Jablanici kompletno je obnovljen tokom dvogodišnjeg projekta "Kroz kulturu i turizam do bolje saradnje" u kome su učestvovale TO Zlatibor, TO Plužine i Eparhija budimljansko-nikšićke.

Tokom obnove  prepokrivene su sobrašice, uređen prostor oko crkve, napravljeni vidikovci, parohijski dom, popravljen krov crkve - kaže za portal Bojana Božanić pomoćnik predsednika opštine Čajetina. Opština Čajetina je za ovaj projekat opredelila 500 000 dinara, a Evropska unija 177.000 evra. Ovo je prvi projekat u Srbiji čiji nosilac je neka verska zajednica, a koji finansira Evropska Unija-naglašava Božanić. Zajedničkim projektom unapređeni su institucionalni i ljudski kapaciteti i ostvarena dugoročna saradnja među partnerima.

Rukovodioci projekta ispred TO Zlatibor bili su direktor Darko Đurović i direktor Arsen Đurić.

Crkva brvnara sa starim grobljem i sobrašicama u Jablanici podignuta je 1838. godine i posvećena Bogorodičinom Pokrovu. Nalazi se na spisku kulturnih dobara od velikog značaja.

Sobrašice (sofrašice, sobre, sofre, šatre, čardak, čardačić) je naziv za male drvene zgradice koje su podizali imućniji domaćini i koje su njima i njihovim gostima služile prilikom održavanja crkvenih sabora. Podizane neposredno posle nastanka crkve u Donjoj Jablanici, na jednoj od najlepših upisana je 1848. godina, što svedoči o njihovom nastanku. Pojedine sobrašice su potpuno zatvorene, dok su ostale u obliku tremova nisko odignutih od tla, na direcima, sa sofrom i klupama konstruktivno uklopljenim u gradnju.

Više o crkvenom kompleksu u Jablanici pročitajte na linku i na sajtu projekta.

Bojan Savić za portal Zlatibor - Čudna i čarobna moć

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Jablanica