Obeleženo osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

19 Avgust 2019  /  Izvor: Danka Milovanović, www.zlatiborpress.rs

Povodom obeležavanja velikog jubileja-osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, hramovne slave Preobraženja Gospodnjeg, juče je u  Kulturnom centru na Zlatiboru upriličena svečanost u organizaciji bratstva Hrama zajedno sa opštinom Čajetina i Turističkom organizacijom Zlatibor.
 
Program je počeo večernjim bogosluženjem u hramu Preobraženja Gospodnjeg na Zlatiboru a nastavljen prazničnom litijom ulicama Zlatibora. Litiji je prisustvovao veliki broj  dece i odraslih kojima se obratio protojerej crkve na Zlatiboru David Selaković.
 
„Sve vreme dok smo išli uličnom litijom pitam se da li ova litija uopšte ima kakve svrhe. Ja verujem i nadam se da ima. Jedna je ta da blagoslovimo sve ono što radimo a još jedan razlog je taj da sve one koji dolaze sa lošom namerom, koji dolaze da nešto loše rade  Bog ispravi na put svoj“.
 
Umetnički deo programa počeo je oko 19 časova svečanom akademijom „Jesi li se umorio starče“ na sceni Kulturnog centra. Svečana akademija povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve je zasnovana na dijalogu između Svetoga Simeona i Svetoga Save, zapravo utemeljivača Srpske pravoslavne crkve i srpske države.
 
„Da nismo ostali na tom svetosavskom putu, da nismo gradili ove duhovne hramove, ne bi bilo ni ovog današnjeg Zlatibora. Sve zahvaljujući Stefanu koji je na samrtnoj postelji govorio svom sinu Rastku, da čuvamo ono što je najvažnije, narod i jezik. Ovde na ovom našem primeru smo dokazali da smo zahvaljujući ovom duhovnom hramu  pobedili sve predrasude i da smo sačuvali taj jezik. Svima vama čestitam sutra slavu i da slavimo još dugo godina zajedno u veselju i radosti“, rekao je Milan Stamatović-Predsednik opštine Čajetina.
 
U ovaj sveti i svečani dan blagoslov je stigao i od duhovnog domaćina. U ime njegovog pravosveštenstva, Episkopa žičkog Gospodina Justina, blagoslov je uputio izaslanik, starešina hrama Preobraženje Gospodnje na Zlatiboru - otac Nenad Ivanović.
 
„Svaki hrišćanin prizvan je da bude Hristos u malom ispunjen duhom svetim. To je bio cilj koji je i Sveti Sava pred sebe i nas postavio-da čitav život bude trajno preobražavanje iz smrtnih u besmrtne, iz prolaznih u neprolazne, iz običnih u ljude božije, obasjane večnom, nesazdanom svetlošću hristovom, Amin“.
 
Pored ove tačke svečane akademije gosti  su bili i muški kamerni hor iz Zrenjanina Sveti Serafim Svarovski koji je svojim glasovima uveličao akademiju, zatim  pojac Danilo Topalović, etno pevačica Katarina Gojković i još dva glumca naratora.

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Zlatibor