Obeležen Projektni dan Eko-škole

17 Jun 2014

U petak, 13. juna, u Osnovnoj školi "Dimitrije Tucović" u Čajetini, obeležen je Projektni dan Eko-škole.

Osnovna škola "Dimitrije Tucović“ iz Čajetine, na početku ove školske godine, uključila se u Međunarodni program Eko-škola. U okviru realizacije ovog programa, na prvoj sednici Nastavničkog veća u septembru mesecu, kao i na šestoj sednici Eko-odbora, doneta je odluka o obeležavanju Projektnog dana Eko-škole, o čemu su obavešteni svi zaposleni. Odlučeno je da to bude poslednji nastavni dan u ovoj školskoj godini, sa ciljem da se obeleževa svake godine.

Učitelji i nastavnici su sa učenicima na kreativan način obeležili Projektni dan i na redovnim časovima su realizovali neku od tema iz oblasti zaštite životne sredine - voda, otpad, energija.

Na časovima hemije i biologije izvedeni su ogledi o reciklaži papira, kao i o filtriranju vode. Učenici škole na Zlatiboru su sa nastavnicima prošetali od škole do spomenika na Šumatnom brdu.

Na času francuskog jezika u korelaciji sa srpskim jezikom analizirane su pesme o Seni, Apolinera i Prevera, uz diskusiju na temu: Kada je reka najsrećnija - kada se ne zagađuje. Nakon toga, učenici su napravili pano sa porukama.

Za učenike  šestog razreda u toku prva dva časa je organizovano predavanje o zmijama koje je realizovao naš sugrađanin Dragoslav Janković. Učenici su imali priliku da saznaju koje vrste zmija su rasprostranjene na teritoriji Zlatibora, kako se treba čuvati od njih, i kako ih treba zaštititi. Dragoslav Janković se ovim poslom uspešno bavi amaterski već nekoliko godina.

U 12 časova u Domu kulture u Čajetini, učenici mlađih razreda su, sa učiteljicom Stevkom Lazović, realizovali eko-predstavu. U tome su im pomogli drugari iz dečijeg vrtića „Radost“ iz Čajetine. Oni su punoj sali učenika, nastavnika, građana Čajetine, postavili pitanje: „Gde će buduće generacije da žive ako se bude zagađivala planeta?“.

Obeležavanjem Projektnog dana Eko-škole završene su aktivnosti za ovu školsku godinu, a sledeća eko-tema u okviru međunarodnog projekta Eko-škole biće određena na sednici Eko-odbora u avgustu. Tada će biti predloženi i novi članovi kojima bi se Eko-odbor proširio.

Jagoda Jeremić, član Eko-odbora
OŠ „Dimitrije Tucović“ Čajetina
tel. 064.17.444.98

Javni sektor Predavanje Edukacija Opština Čajetina, Čajetina