Obeležen Međunarodni dan porodice

19 Maj 2014  /  Izvor: KSC Čajetina

1

Mreža organizacija za decu Srbije - MODS ovogodišnji Međunarodni dan porodice, 15. maj je obeležila kao Dan roditeljstva i najavu kampanje RODITELJ PLUS = batine minus čiji će cilj biti pružanje podrške roditeljima i promocija uspešnih primera u odgajanju dece bez fizičkog kažnjavanja.

U narednih devet meseci, više od 90 organizacija u Srbiji koje se bave decom, među njima Zlatiborski krug zajedno sa nekoliko hiljada roditelja će zajednički razvijati resurse za bolje, lepše i lakše roditeljstvo i to kroz niz aktivnosti i razmenu i promovisanje pozitivnih iskustava.

Ovom prilikom najavljujemo da će organizacije, članice MODS-a, održati javne akcije u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Užicu, Vranju, Čajetini, Prijepolju i drugim gradovima i pozivamo medije, roditelje, stručnu javnost da se pridruže.

Fizičko kažnjavanje dece često se obrađuje u veoma negativnom kontekstu zakonske zabrane što nam govori da ova tema pogađa roditelje gde su najosetljiviji, jer država nema uređen sistem podrške koji roditeljima omogućava besplatnu i kvalitetnu edukaciju, pružanje informacija i pravovremenu i lako dostupnu podršku u pravom trenutku.

Upravo zbog toga ovu kampanju najavljujemo i kao apel za sistemskom podrškom roditeljima.

Prema podacima 67 odsto dece u zemlji, starosti od dve do 14 godina, doživi neki oblik nasilnog disciplinovanja u porodici. Ohrabrujuće je da i pored toga trećina ispitanih roditelja ne primenjuje fizičku kaznu, što je dokaz da takav način vaspitanja nije stran našoj kulturi.

U deci je sveta klica,
nova moć se u njih krije.
Bolji svet bi mog’o nići
kad bi znali razviti je.
J.J.Zmaj

Više informacija na Facebook stranici: Roditelj PLUS = batine MINUS
Kontakt: Ivana Milojević 062 276 463

Javni sektor Promocija Opština Čajetina, Čajetina