Obeležen jubilej, 15 godina rada Zlatiborskog kruga

7 Decembar 2016  /  Izvor: Vesna Belćević, Zlatiborski krug

Udruženje građana Zlatiborski krug iz Čajetine je, u ponedeljak 5. decembra, proslavilo 15 godina rada.

Za proslavu ovog jubileja odabran je Svetski dan volontera, da bi se još jednom ukazalo na značaj građanskog aktivizma i volonterizma i da bi se odala počast svim volonterima koji se uključuju u aktivnosti Zlatiborskog kruga.

Od 2001. kada je osnovano, Udruženje je realizovalo preko 40 projekata, uz podršku domaćih i stranih donatora, a u saradnji sa brojnim organizacijama i institucijama iz lokalne zajednice i šire. Članovi Udruženja su učestvovali u pripremi i izradi svih lokalnih strateških dokumenata, i inicirali i pokretali formiranje brojnih skupštinskih tela.

Kao najznačajnije, mr Zorica Milosavljević, predsednica Udruženja, navela je rad na razvijanju međugeneracisjke saradnje i pokretanje Volonterskog socijalnog servisa. Kroz prezentaciju su predstavljeni rezultati realizovanih projekata i aktivnosti tokom petnaestogodišnjeg perioda u kojem je Udruženje povezivalo sve relevantne lokalne institucije i organizacije u rešavanju položaja pripadnika ranjivih socijalnih grupa. U svom radu Zlatiborski krug se prvenstveno bavi potrebama dece i mladih sa smetnjama u razvoju i starih, pa je od 2014. godine licencirani pružaoc usluga Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Čajetini i Pomoć u kuči za stare.

Na svečanosti su uručene zahvalnice predstavnicima institucija i organizacija sa kojima je Udruženje tokom ovih godina sarađivalo, a predstavljeni  su programi koji se trenutno realizuju i najavljeni novi.

Kao prva nevladina organizacija u Čajetini, Zlatiborski krug je postavio standarde za nova udruženja i za kvalitetan rad u lokalnoj zajednici.

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Čajetina