Obeležen Dan opštine Čajetina

30 Jun 2015  /  Izvor: Opština Čajetina

Intoniranjem himne Bože pravde, počela je 39. sednica Skupštine opštine Čajetina, kojom je obeležen Dan opštine Čajetina.

Na današnji dan pre 87 godina Čajetina je proglašena varošicom. Od tada počinje da se razvija, napreduje i krajem 20. veka postaje najposećenije turističko mesto u Srbiji. Uspeh ne bi bio postignut bez velike pomoći saradnika i prijatelja.

I ove godine Skupština opštine Čajetina plaketama, priznanjima i novčanim nagradama zahvalila se najzaslužnijim pojedincima i kolektivima za izuzetan doprinos razvoju opštine u proteklom periodu.

Plakete "Dimitrije Tucović" dobili su:

1. Košarkaški klub „Zlatibor“ iz Čajetine
2. "Mlekara Spasojević"
3. Ilija Ljubojević iz Sirogojna
4. Preduzeće „Metaloplastika“ Čajetina
5. Miroslav Virić iz Krive Reke

Predsednik opštine dodelio je zahvalnice pojedincima koji su se istakli svojim radom u protekloj godini i postignutim uspehom.

Nagrađeni su:
1. Vlastimir Topalović sa Zlatibora
2. Mišo Ivanović iz Krive Reke
3. Radomir Didanović iz Jablanice
4. Obrad Šukilović sa Zlatibora
5. Sava Šopalović Mačkat

Od prošle godine opština Čajetina dodeljuje zahvalnicu koja nosi ime „Zoran Tmušić“. Novinar i humanista koji je za života mnogima neumorno pomagao, na ovaj način biće otrgnut od zaborava. Za humanost i ljudskost u teškim vremenima, dobitnik zahvalnice „Zoran Tmušić“ je Zorica Milosavljević iz Čajetine.

Pohvalnice opštine Čajetina dodeljuju se svim svršenim učenicima osnovnih i srednje škole na teritoriji Opštine Čajetina, kao i svršenim učenicima srednjih škola na teritoriji Republike, koji imaju prebivalište na teritoriji Opštine Čajetina, kao i dobitnicima diplome "Vuk Karadžić". Priznanja i nagrade dobili su:
    
1. Teodora Kutlešić iz Čajetine (đak generacije), OŠ "Dimitrije Tucović" Čajetina
2. Ana Gavović iz Mušveta, OŠ "Dimitrije Tucović"
3. Milojka Tanasijević iz Čajetine, OŠ "Dimitrije Tucović"
4. Ivana Škodrić iz Čajetine, OŠ "Dimitrije Tucović"
5. Aleksandra Čubrak sa Zlatibra, OŠ "Dimitrije Tucović"
6. Jovana Slović sa Zlatibora, OŠ "Dimitrije Tucović"
7. Ilinka Melović iz Dautovca, (Đak generacije), OŠ "Milivoje Borović"
8. Marija Bojović iz Krive Reke, OŠ „Milivoje Borović“
9. Irena Šopalović iz Mačkata, OŠ „Milivoje Borović“;
10. Vlade Bućić iz Šljivovice, OŠ „Milivoje Borović“;
11. Jelena Ilić iz Trnave, (Đak generacije), OŠ „Savo Jovanović“ Sirogojno
12. Jelena Nešević iz Čajetine, (Đak generacije), „Ugostiteljsko-turistička škola Čajetina
13. Dragana Ćupović iz Čajetine, „Ugostiteljsko turistička škola“
14. Andrijana Raković iz Tripkove, „Ugostiteljsko turistička škola“ Čajetina
15. Milica Piščević sa Zlatibora, „Ugostiteljsko turistička škola“ Čajetina
16. Darko Ćitić sa Zlatibora, Užička gimnazija.
    
Dobitnicima pohvalnice pripada i zlatnik sa likom Vuka Karadžića.

Dobitnik ovogodišnje "Zlatiborske povelje" je Iguman Svete srpske carske lavre manastira Hilandar, visokoprepodobni arhimandrit Metodije.

Arhimandrit Metodije Marković najmlađi je iguman Hilandara i najmlađi iguman na celoj Svetoj Gori, koja broji ukupno 20 manastira.   Rođen je u Čačku 7. januara 1970. godine.
Od 2010. je na hilandarskom igumanskom tronu, kao jedna od najpoštovanijih ličnosti u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i među Srbima u zemlji i rasejanju. Veoma se istakao u naporima za obnovu manastira Hilandar od velikog požara koji je 2004. godine zadesio ovu svetinju. Pod njegovim duhovnim upravljanjem broj monaha se udvostručio, povećao sa 25 na 50 koliko sada  broji hilandarsko bratstvo, a obnovljeno je 60 odsto požarom uništenih objekata u manastiru.

Čajetina i njeni građani su neprestano u njegovoj molitvi i mislima. Po prvi put u svojoj istoriji iguman Hilandara je zvanično posetio jednu lokalnu samoupravu u Srbiji, i to Čajetinu (a ne eparhiju kako to inače biva), u znak zahvalnosti njenom rukovodstvu za nemerljiv doprinos u obnovi naše najveće svetinje.

Uz njegov blagoslov najviše poklonika u manastir godišnje dođe upravo iz Čajetine, a žitelje ove opštine primaju u Hilandar sa najvećim duhovnim počastima.

Na predlog igumana Hilandara, uz punu podršku rukovodstva čajetinske opštine, posebna serija Hilandarskog svetosavskog vina moći će da se kupi samo na teritoriji opštine Čajetina, što predstavlja veliki blagoslov za sve naše građane.

Arhimandrit Metodije 2. jula  po drugi put zvanično će posetiti  opštinu Čajetina, kada će mu i biti uručeno najveće priznanje koje naša Opština dodeljuje, pa Vas vom prilikom pozivam da prisustvujete tom događaju, koji će biti upriličen u Biblioteci „Ljubiša R.Đenić“  u Čajetini sa početkom u 10 časova.     

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Čajetina