Obeležavanje Dečje nedelje u Domu kulture u Čajetini

8 Oktobar 2014  /  Izvor: Biblioteka "Ljubiša R. Đenić" Čajetina, Opština Čajetina
Datum: -

1

Od 6. do 12. oktobra ove godine održaće se Dečja nedelja. U skladu sa relevantnim međunarodnim i nacionalnim dokumentima i pozitivnim propisima, Dečja nedelja posvećuje posebnu pažnju osnaživanju porodice i podsticanju klime za ostvarivanje prava svakog deteta da odrasta u porodičnom okruženju.

Obeležavanje Dečje nedelje ima dugu tradiciju. Prvi put kod nas je održana 1934. godine, a od 1987. je, na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije, uvedena Zakonom o društvenoj brizi o deci i odvija se svake godine u mesecu oktobru. Njen cilj je da ukaže na stvarni položaj dece i mladih u društvu, da skrene pažnju na dete kao nosioca prava da odrasta u što boljim uslovima kako u prodici i lokalnoj zajednici, tako i u društvu u celini.

Tokom proteklih godina Dečija nedelja ne samo da nije gubila svoj smisao i karakter, već je postala model svestrane saradnje države, različitih civilnih i strukovnih organizacija i povezivanja važnih činilaca koji deluju poboljšavajući položaj deteta u Srbiji.

Ove godine u realizaciji Programa aktivnosti za vreme trajanja Dečije nedelje svi akteri daće doprinos ostvarivanju prava da odrasta u porodičnom okruženju: biološkim, usvojiteljskim, starateljskim i hraniteljskim porodicama. Program aktivnosti Dečije nedelje čini niz aktivnosti na republičkom i lokalnom nivou, uz puno učešće dece i maldih koje će se odvijati pod sloganom: SVAKO DETE SREĆNOG LICA ČUVA JEDNA PORODICA.

U okviru dečije nedelje, Kulturno-sportski centar Čajetina danas u 10 časova i 30 minuta organizuje predstavu za najmlađe pod nazivom „Zašto je zimzeleno drveće i zimi zeleno“ i projekciju filma „Hrabri autić Plodi“ od 16 časova.

Organizacijom koncerta poznatog umetnika i kantautora Branka Pražića iz Beograda, zaokružuje se cela manifestacija, koja je ove godine bila veoma sadržajna i uspešna.
Druženje Branka Pražića i učenika nižih razreda osnovnih škola biće održano u petak 10. oktobra u 11 časova, u Domu kulture u Čajetini.

Kultura & tradicija Koncert Provod i zabava Opština Čajetina, Čajetina