Novi sanitet za Dom zdravlja Čajetina

8 Mart 2016  /  Izvor: Dragana Rosić, zlatiborpress.rs

Zahvaljujući donaciji opštine Čajetina, Dom zdravlja Čajetina obogatio je svoj vozni park novim sanitetskim vozilom, marke Renault Trafic, vredan četiri miliona dinara. “Ovo je dokaz da se saradnja između lokalne samouprave i zdravstvenih institucija nastavlja i nadam se da će ovo sanitetsko vozilo doprineti kvalitetnijem, ažurnijem i efikasnijem radu Službe Doma zdravlja u Čajetini”, rekao je predsednik Opštine Milan Stamatović.

Usluge Doma zdravlja u Čajetini i Ambulante na Zlatiboru, pored naših sugrađana, tokom letnje i zimske turističke sezone koriste i turisti. Zbog povećanog obima posla, nedovoljnog broja vozila i medicinskog osoblja, dešava se da se na neke pozive ne može blagovremeno odgovoriti. „Osnovni cilj nam je bezbednost lokalnog stanovništva ali i gostiju“, istakao je predsednik Opštine Milan Stamatović, pritom dodavši da se nada da zbog nabavke sanitetskog vozila neće dobiti krivičnu prijavu, kao što je to ranije bio slučaj.

„Zakoni su nam malo neusklađeni. Lokalna samouprava je u obavezi da pomaže državne institucije, zato što i državne institucije pomažu lokalne samouprave. Međutim, često puta, inspekcije reaguju onako kako to nije u interesu građana“, objašnjava Stamatović.

Preuzimajući ključeve sanitetskog vozila direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović je rekao da ovo nije prvi put da lokalna samouprava pomaže Zdravstvenom centru, odnosno Domu zdravlja Čajetina i svim korisnicima zdravstvenih usluga.

„U ovom periodu ćemo se i mi potruditi (DZ Čajetina i ZC Užice) da transport pacijenata bude sigurniji, bezbedniji i brži način. Formiraćemo kol centar, da nam pomognu i druge zdravstvene ustanove u transportu svih pacijenata na nivou zdravstvenog centra“, dodaje Božović.

Svoje zadovoljstvo izrazila je i direktorka Doma zdravlja Čajetina dr Rada Jeremić.
„U ime zaposlenih i radnika Doma zdravlja želim da se zahvalim predsedniku Opštine, naravno i lokalnoj samoupravi. Ovo je još jedan primer da ta naša saradnja dugo traje i da Skupština opštine Čajetina uvek ima razumevanja za potrebe Doma zdravlja. Moram da napomenem da ovo nije ni prvi, a nadam se da neće biti ni poslednji auto koji nam je Opština kupila i darovala. Pored auta, uvek imamo razumevanja od Opštine za kupovinu raznih aparata i sve opreme koja nam je potrebna“, rekla je Jeremićeva.

Božović je dodao da su počeli radovi na rekonstrukciji Ambulante na Zlatiboru. Za ovu svrhu Ministarstvo zdravlja, konkretno za opštinu Čajetina izdvojilo je 2 500 000 dinara. Ovom prilikom načelnica Opšte službe Doma zdravlja Čajetina, doktorka Gordana Bojović, najavila je drugu akciju „Medicinskog sela“, koja će se i ove godine sprovoditi u saradnji sa UG „Sigurnost“ a pod pokroviteljstvom opštine Čajetina.

„Cilj nam je da svo stanovništvo ima dostupnu zdravstvenu zaštitu, pa tim povodom i organizujemo Medicinsko selo koje će ove godine biti organizovano 16. aprila u Šljivovici, dodaje Bojovićeva.

Akciji „Medicinsko selo“ moći će da se odazovu svi meštani Šljivovice ali i okolnih sela. Na jednom mestu moći će da ih pregledaju lekari opšte medicine, oftamolog, ORL, neurolog, onkolog, internista, ginekolog, pedijatar, stomatolog… Za sve koji budu želeli da iskoriste ovu priliku i provere svoje zdravlje biće organizovan prevoz.

Javni sektor Obaveštenja Opština Čajetina, Čajetina