Novi rekord za Ginisa - Gold gondola Zlatibor najduža na svetu počela sa radom

12 Januar 2021  /  Izvor: Infoera

1

Zlatiborska gondola, najduža panoramska gondola na svetu, uspešno je puštena u rad 11.01.2021. Svečano otvaranje ove, jedne od najznačajnijih kapitalnih investicija opštine Čajetina koja će biti novi zamajac razvoja turizma ne samo na Zlatiboru, već i u zapadnoj i celoj Srbiji planirana je za četvrtak, 14. januara u 11 časova.

Prvi putnici, kako se navodi na sajtu JP “Gold gondola Zlatibor”, od ranih jutarnjih časova strpljivo su čekali “u redu da ugrabe svoje parče zlatiborske istorije. Pored putnika, veliki broj novinarskih ekipa čekao je priliku za svoju ekskluzivnu priču direktno sa terena.

Uprkos velikim nanosima snega koji su se tokom noći formirali, ali i izuzetno niskim noćnim temperaturama koji su otežali startovanje instalacije, radnici gondole su uspeli da prevaziđu sve prepreke i dugo iščekivana atrakcija je mogla da krene.

Odmah po prijemu putnika i napuštanja početne stanice, kabina gondole ubrzava vozeći putnike prema hotelu Tornik, pružajući putnicima panoramski pogled na celo naselje. Grabeći trasom ka međustanici, putnici će uživati u prelepom pejzažu Ribničkog jezera u zimskom ruhu, a onda dolazi poslednja, najstrmija etapa puta, uspon na sam vrh Tornik i prolazak kroz magleni zimski veo i zaleđene borove duž čitave trase i pogled pred kojim niko ne može ostati ravnodušan. Upravo zbog toga, putnici uopšte nemaju osećaj da vožnja do krova Zlatibora traje čitavih 25 minuta.

Uz prve korake ove dugo najavljivane mega instalacije, Zlatibor, pored lokalne, ispisuje još jednu daleko važniju stranicu istorije. Od danas će u Ginisovoj knjizi rekorda biti upisano da je Gold gondola Zlatibor trenutno najduža panoramska gondola na svetu, skidajući sa trona kinesku gondolu Tianmen Shun, premašiši njenu trasu za čitavih 1,6 km. Ova činjenica će, pored ustoličenja Zlatibora na turističkoj mapi Evrope, uveliko doprineti i afirmaciji cele Srbije i njenog ukupnog turističkog potencijala.

Sport & rekreacija Putovanje, izlet Opština Čajetina, Zlatibor