Novi pravilnik o proizvodnji i prometu malih količina hrane biljnog porekla

20 Februar 2020  /  Izvor: Mirjana Čvorić Gubelić, BLIC, eKapija

1

Od 1. marta počinje sa primenom pravilnik o proizvodnji i prometu malih količina hrane biljnog porekla, kojim će poljoprivrednim gazdinstvima biti omogućeno da legalno prerađuju primarne biljne proizvode i time, kroz dodatu vrednost, obezbede prihode.

Nacionalnim propisom biće olakšana trgovina malim proizvođačima neprerađene i prerađene hrane biljnog porekla kao što su brašno, peciva, testenine, voćni sokovi, proizvodi od termički obrađenog voća i povrća, proizvodi od sušenog voća, povrća i bilja, nisko kiseli proizvodi od povrća, prerađene gljive, hladno ceđena biljna ulja i biljni sokovi.

Domaćinstvo Gačića iz Bogatića već osam godina bavi se preradom voća i povrća. Godišnje proizvedu preko 3.000 tegli zimnice, a u svojoj magazi imaju širok izbor proizvoda rađenih po starim tradicionalnim recepturama - rakije, kupinovo vino, likeri, domaći gusti sirupi, džemovi, slatko, kornišoni i ajvar.

Sve se priprema na tradicionalan mačvanski način, od voća i povrća koje sami proizvode. Ovim pravilnikom, ističu, prodaja će biti znatno olakšana.

- To je odlična stvar i olakšava nam mnogo jer i nama je cilj da se ne mučimo previše, što je do sada bio slučaj. To će mnogo značiti sitnim proizvođačima. Imajte u vidu da seljaci i ne barataju kompjuterima pa i ne znaju kako da plasiraju svoje proizvode. Osim toga, često se događalo da su bili na meti mnogih inspekcija, a ovako će nesmetano moći da prodaju na pijaci, u piljarnicama i, što je najvažnije, na kućnom pragu - kaže Zoran Gačić.

Benefite će imati pravno lice ili preduzetnik koji proizvodi i prerađuje najmanje 50 odsto hrane koja je poreklom sa sopstvenog gazdinstva. Proizvode moći će nesmetano prodavati direktno na gazdinstvu, zelenoj pijaci, maloprodajnom objektu, prodajom dostavom na kućnu adresu i manifestacijama.

Danijela Gavrić, magistar zaštite životne sredine i predsednica Udruženja mladih ekologa koja podržava poljoprivrednu proizvodnju na području Mačvanskog okruga, ističe da će ovaj pravilnik značajno olakšati izlazak na tržište mnogim domaćinstvima.

- Kada se posmatraju ponuda i potražnja za poljoprivrednim prehrambenim proizvodima koje tržište traži, proizvodnja poljoprivrednih proizvoda za ljudsku upotrebu znatno raste. Samim tim i konkurencija na tržištu se smanjuje, što poljoprivrednicima omogućava bolji plasman i veću zaradu - kaže Danijela Gavrić.

Zbog otvaranja otkupnih mesta, dodaje, olakšana je i biljna proizvodnja koja je izuzetno težak posao. Povezivanje i udruživanje dovelo je poljoprivrednike u zadrugu gde zajednički pomažu jedni drugima i imaju veće mogućnosti za ostvarivanje podsticaja za dobijanje bespovratnih sredstava za nabavku sadnog materijala, opreme za sušenje, pakovne ambalaže, a da je njihov rad njihova čista zarada - ističe Danijela Gavrić.

Ovim pravilnikom, dodaje, naši poljoprivredni proizvođači imaće mogućnosti na ostvarivanje prava na podsticaje, izlazak na tržište, što je danas jedan od ključnih faktora uspešne proizvodnje uz ostvarenje benefita.

Novim pravilnikom Ministarstva poljoprivrede bliže se propisuju maksimalne količine proizvoda koje mogu da se proizvedu i stave u promet i prilagođavanja ili odstupanja od zahteva o higijeni hrane za proizvođače koji posluju na gazdinstvu i u objektima malog kapaciteta za proizvodnju i preradu hrane biljnog porekla.

Primera radi, na ovaj način može trgovati svako gazdinstvo koje proizvodi do 32.000 kg brašna ili duplo više u objektu malog kapciteta. Ukoliko se bavi proizvodnjom hleba, peciva i pekarskih proizvodi, količine se kreći do 20.000 kg za gazdinstvo i 40.000 kg za objekat malog kapaciteta.

Voćni sokovi, nektari, sušeno i kandirano voće limitarani su na 16.000, odnosno 32.000, proizvodi od termički obrađenog voća 10.000 kg...

KO SU PROIZVOĐAČI MALIH KOLIČINA HRANE BILJNOG POREKLA

Proizvođač na gazdinstvu

Pravno lice ili preduzetnik koji proizvodi i prerađuje hranu koja je poreklom sa sopstvenog gazdinstva

Područje prodaje: lokalnom tržište (gazdinstvo, zelena pijaca, maloprodajni objekat, prodaja dostavom na kućnu adresu i manifestacije)

Proizvođač u objektu malog kapaciteta

Pravno lice ili preduzetnik koji najmanje 50% hrane koju proizvodi i prerađuje potiče sa sopstvenog gazdinstva

Područje prodaje: teritorija Republike Srbije

Privreda & usluge Obaveštenja