Nova knjiga Rada Jovanovića "Samo da izdrži slamka"

13 Maj 2013  /  Izvor: Dnevni list Danas

Aforizmom "Mi smo za Evropu važna karika, samo smo se otkinuli s lanca" počinje nova knjiga "Samo da izdrži slamka“, autora Rada Jovanovića iz Užica, našeg najboljeg aforističara i satiričara, a završava konstatacijom: "Odlično se držimo, samo da izdrži slamka". 

Vremenska razlika u nastanku ta dva aforizma je četvrt veka, a mi kao da svih tih godina nismo bili tu, jer sve je isto - sve se promenilo, osim nas. Mi i dalje bauljamo u potrazi za slamkom spasa.

Knjiga, koja je predstavljena pre nekoliko dana u prepunom čitalištu Narodne biblioteke u Užicu, sadrži više od 600 aforizama koje je Slobodan Simić, takođe aforističar i satiričar i urednik u izdavačkoj kući Agora, koja je objavila tu knjigu kao prvu u ediciji Aforiznica, izabrao iz Jovanovićeve četiri knjige, koje su nastale od 1994. do 2009. godine - "San je da sve ovo sanjamo", "Kuća smeća", "Srbija na isteku" i "Kratko i kasno".

Jovanovićevi aforizmi su duhovite, ponekad crnohumorne, zgusnute i istinite studije o nama, našim uobraziljama, neka vrsta dekonstrukcije naših kolektivnih kompleksa, ludila i mitomanija. Zahvaljujući njegovoj lucidnosti i našoj gluposti njegove kratke verbalne žaoke su i danas "sveže", a ko ne veruje, evo dokaza: "U Srbiji živi pola miliona izbeglica i osam miliona onih koji nisu stigli da pobegnu", "Naš narod je imao i ranije ovako teških trenutaka, ali nikad nije bio ovoliko srećan" ili "Kad god srpski narod izgubi tlo pod nogama, on uobrazi da je nebeski narod!"

Ni posle četiri decenije književnog rada, tokom kojih je napisao oko 100.000 aforizama, ali i epigrame, satirične priče, kolumne, skečeve i sarađivao sa brojnim medijima, Jovanović kaže da mu ni danas ne manjka inspiracije.

- Današnje vreme je takvo da ludim od ideja i nemam vremena da ih sve pribeležim. Imam još snage i inspiracije da pišem, i čini mi se da sam u fazi kulminacije, ali sve manje snage imam za izdavanje knjiga, kaže za Danas Jovanović, koji je dva puta nagrađen za životno delo i to prošle godine nagradom Beogradskog aforističarskog kluba, a pre nekoliko godina i prestižnom nagradom "Radoje Domanović" Udruženja književnika Srbije.

- Situacija je takva da istina mora da se kazuje bez obzira na posledice. Nažalost posledice su nikakve, jer niko me ne kritikuje, niti sluša. Suočen sam sa najtežom kaznom, a to je anonimnost, jer ko istinu gudi nikad neće biti prva violina, dodaje naš sagovornik, koji je, osim četiri pomenute knjige aforizama, napisao i knjige „Hepigrami“ (1995), „Pusti, mužu, rogove“ (1997), „Iz Crvene banovine“ (2010) i „Dvanaesti igrač“ (2012). Njegovi aforizmi su zastupljeni u mnogim domaćim i inostranim antologijama humora i satire, a knjige su mu prevedene na engleski, nemački, ruski, poljski i druge jezike.

- Verovatno čovek mora biti lud da bi poludeo u ovoj zemlji. Pametan čovek u ovoj zemlji neće poludeti. Pametni ljudi su se adaptirali kao životinje uslovima u prirodi, a kameleoni su ovde najživopisnije životinje. Sve je u tome da budeš neprimetan i da imaš neku ulogu koja će ti omogućiti da ugrabiš parče života, koji i nije neki život“, kaže Jovanović, a potom poručuje da ne bi želeo da mu se pripisuje pesimizam, jer je on, kako kaže, veliki optimista i tu tvrdnju ilustruje u svom stilu: „Ovako nešto niti je bilo, niti je moglo biti, niti će biti“.

Istakavši da je Jovanović „brend Užica“ i „jedan od najboljih u veoma jakoj konkurenciji domaćih aforističara“, Slobodan Simić navodi da su njegove knjige „vrhunac satirične misli“ i da predstavljaju „neku vrstu naše kolektivne svesti“, a potom je Užičanima ponudio zanimljiv predlog.

- Voleo bih da svaki Užičanin doživi Rada Jovanovića kao svog ličnog predstavnika i da svako od nas nauči makar jedan njegov aforizam i kada negde dođe ili kada nam neko dođe, da kažemo taj aforizam i da kažemo da je to aforizam našeg Rada Jovanovića.

Osim Simića, u predstavljanju Jovanovićeve knjige učestvovali su glumci Divna Marić i Slobodan Ljubićić, a Verica Tucović, za koju je rekao da mu je „školska drugarica, jer joj je bio profesor književnosti u srednjoj školi, pročitala je prikaz Jovanovićevog dela koji je za tu priliku napisao Zoran Jeremić, književnik i novinar iz Užica, takođe Jovanovićev „školski drug“.

Autor: N. Kovačević

Kultura & tradicija Književno veče Opština Čajetina, Čajetina