Nešto dobro se krčka u kuhinji Zračka

17 Maj 2013  /  Izvor: www.iserbia.rs

Mladi volonteri, učenici Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini, smer kulinarski tehničar, dolaze svake srede u kuhinju Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju Zračak, kako bi korisnicima pomogli da ovladaju veštinama spremanja osnovnih životnih namirnica, kao i da bi se družili spremajući najrazličitija jela.

Milan Joksimović, Vidoje Luković i Nikola Popović su tri prosečna tinejdžera. Idu u školu, interesuju se za sport i fudbal, izlaze... ali ono što ih razdvaja od većine vršnjaka jeste to što svoje vreme i energiju ulažu da nekome ulepšaju život.

„Ovaj proces je obostrano koristan: korisnicima je ovo bitan korak ka osamostaljenju, učenici razvijaju osećaj za različitosti i empatiju, a svima je lepo druženje i osećaj da su nešto promenili nabolje. Bitna nam je kvalitetna saradnja sa srednjom školom, kao i Zračkom kako bi ovo bila održiva praksa“, kaže Zorica Milosavljević, predsednica Zlatiborskog kruga.

Sama kuhinja u Zračku je opremljena tokom projekta koji je Zlatiborski krug realizovao uz podršku Ministarstva rada i socijalne politike u okviru programa unapređivanja postojećih i razvoja inovativnih usluga socijalne zaštite. Uz saradnju uprave Ugostiteljsko-turističke škole i profesora Nebojše Krpovića, obezbeđeno je učešće učenika kulinarskog smera u ovim radionicama, a iako je projekat završen u oktobru 2012. godine, radionice se i dalje održavaju svake srede, na radost korisnika Zračka, kojima, po rečima zaposlenih, ova druženja veoma prijaju, a pomažu im i da steknu veštine neophodne za veći stepen samostalnosti.

Iz Zlatiborskog kruga kažu da će se sa ovim trendom građanskog aktivizma i organizovanja nastaviti i u narednom periodu. Svako dobre volje može da doprinese, svojim vremenom, energijom, znanjem ili idejama.

Do sada su iz kuhinje Zračka izašle razne voćne salate, slane salate i različiti slani obroci, kao i jedna torta na koju su korisnici posebno ponosni. Svake srede, od 10 do 12 časova, učenici volonteri, radnici i korisnici zajedno ih prave i u svim ovim đakonijama uživaju, a često im se pridruže i drugi gosti.

Što je najbitnije, iz kuhinje Zračka ne izlazi samo hrana, već i danas izlaze prijateljstva i lep primer za to kako svi, kao uobičajeni pojedinci, organizovani, možemo stvarati izvanredne stvari.

Autor: Miloš Belčević

Javni sektor Akcija Opština Čajetina, Čajetina