Nema greške u Šljivovici

22 April 2015  /  Izvor: Nema greške

1

Kafana Pego je klasična drumska kafana koja se nalazi na magistralnom putu Zlatibor  - Tara, kod sela Šljivovica.

Šta je ono što je izdvaja od drugih kafana Zlatiborskog okuga?

Vrhunsko jagnjeće pečenje i fenomenalna komplet lepinja. Po našem mišljenju, ovo je jedina kafana koja može parirati kafani Mačkat (Dulović) kada su ova dva specijaliteta u pitanju.

Gde se nalazi i kako se stiže do nje?

Izutetno lako. Kada sa puta Zlatibor - Užice skrenete na magistralu koja vodi prema Tari i Mokroj gori, posle pet-šest kilometara ugledaćete kafanu pored puta (s leve strane u pravcu prema Tari). Udaljena je oko 15tak kilometara od hotela Olimp na Zlatiboru, što je oko 10-tak minuta vožnje. Otprilike isto kao do Mačkata.

Parking je ogroman, a zdanje pomalo neobično jer je kafana nedavno proširivana (navodno se planira izgradnja apartmana) pa na prvu loptu možete steći utisak da ne radi.

Enterijer je klasičan kafanski, pri tome uredan i čist. Konobari ljubazni, profesionalni i izuzetno kulturni.

Jelovnik

Nema tu neke velike mudrosti - ponuda je šarolika, ali se zna šta se ovde jede - jagnjeće pečenje i/ili komplet lepinja. Godinama jedem ovde i ni jednom do sada nije bilo omašaja. Ovde definitivno možete jesti možda i najbolju jagnjetinu na Zlatiboru. Ono što mogu da naglasim je da lično Užičani preporučuju i dolaze u ovu kafanu. Pa gde ćete bolju referencu kad sami lokalci dolaze ovde na jagnjetinu. U to se uvek lako mozete uveriti - samo na parkingu bacite pogled na tablice.

Komplet lepinja je takođe vrh! Iskreno, dao bih malu prednost lepinji kod Dulovića, ali i ova je svakako daleko iznad proseka.

Da ne zaboravim, kao aperitiv probajte njihovu domaću šljivu! Ona je čudo, prava gromovača. Jaka, ali vrhunska. I pored jačine dosta pitka.

Cenovnik

Ne sećam se tačno koliko smo plaćali ceh, ali nije ništa skuplje u odnosu na ostale kafane tog tipa sa istom ponudom. Dakle nema lupanja po ušima.

Za kraj - zašto od svih kafana Zlatiborskog okruga preporučujemo Dulovića i Pega?

Zato što za sve ove godine jedino kod njih ni jednom nismo zaboli podrgejanu bajatu jagnjetinu. Uvek, ali uvek je bila sveža i odlično pripremljena.

Privreda & usluge Zanimljivosti Opština Čajetina, Šljivovica