Ne bacajte otpad iz automobila - Eko škola Čajetina

6 Mart 2023  /  Izvor: Zlatibor press

1

Jasna poruka mladih ekologa svojoj zajednici i svetu
U OŠ „Dimitrije Tucović“ u Čajetini održana sednica Eko-odbora na kojoj su, između ostalog, dodeljene nagrade vrednim učenicima koji su učestvovali na novembarskom likovnom konkursu koji je raspisan u saradnji sa KJP "Zlatibor" Čajetina, a njihovi radovi će moći da se koriste u promotivne svrhe o pravilnom upravljanju otpadom . Neki su već vidljivi, jer se nalaze na nekoliko bilborda kraj magistralnog puta u pravcu Zlatibora.

Na sednici je bilo govora o obeležavanju 5. marta, Dana energetske efikasnosti kao veoma važne teme o kojoj je bitno pričati upravo sa mladima. Jer, razvijajući njihovu svest o važnosti očuvanja energije, Srbija , koja troši dvostruko više energije od svetskog proseka, ima šansu da sa mladim naraštajima to popravi.

"Mi pričamo kako je naša škola prilično energetski efikasna, kako smo se sa renoviranjem škole potrudili da štedimo energiju. Takođe, imamo u školi članove eko-patrola , a to su učenici od 1. do 8. razreda i u Čajetini i Zlatiboru, gde po dva učenika iz odeljenja redovno prolaze kroz školu, hodnike i učionice,prate kako se ponašamo što se tiče uštede energije,da li su isključene sijalice i uređaji... Takođe, i sa selekcijom otpada, koja je veoma dobro zaživela u Čajetini, kontroliše se da li se pravilno selektuje otpad koji će otići na reciklažu, a reciklažom se puno štedi energija", rekla je Zorica Milosavljević koordinatorka Eko škole.

Uručene su i nagrade mladim ekolozima koji su učestvovali na novembarskom likovnom konkursu koji je raspisan u saradnji sa KJP "Zlatibor" Čajetina. Njihov zadatak je bio da naprave bojanke, odgovarajući tako na nagrađene radove sa literarnog konkursa na istu temu: kako skrenuti javnosti pažnju na klimatske promene.

"Oni su zaista naša velika podrška u mnogim aktivnostima koje sprovodimo, a naročito kada je u pitanju edukacija. Mi jesmo u školama među decom sprovodili različite edukativne aktivnosti, ali su oni naš kanal komunikacije do roditelja. Ono što danas pominjemo na eko-odboru jeste završetak jednog likovnog konkursa i naše kampanje koja je vezana za bacanje otpada iz automobila", priča Dragana Rosić ispred KJP "Zlatibor".

Nagrađeni učenici: Vanja Vulović, David Jovašević, Jovana Kuzeljević i Sofija Jeftović, dobili su pohvale za kreativnost od profesorke likovne kulture, Danice Jevtić Šišović a od predstavnika KJP „Zlatibor“ Čajetina – prikladne poklone.
Ono što je posebno istakla profesorka likovne kulture jesu velike mogućnosti koje ovaj dečji rad nudi i samoj školi, ali i dečjim vrtićima kao poseban vid edukacije.

"Najbolja stvar kod ove bojanke , ne što je nama bilo lakše da je ne bojimo jer kad smo sve nacrtali mi bi lako i obojili, nego je ovo jedna stvar koja je interaktivna što nam je svima u nastavi prioritet, kao i to što od ovoga možemo napraviti bojanke za decu od vrtića pa do osnovaca. Pri tom, svake godine imamo nove predškolce i prvake koji ih mogu koristiti."

Prvi bilbordi su, sa dečijom idejom, već napravljeni i nalaze se na magistrali u pravcu Zlatibora, a poruka je sasvim jasna. Mali ekolozi su, na ponos i diku svoje Eko škole i čitave lokalne zajednice, dali svoj doprinos očuvanju prirode, a sve ostalo je na našoj savesti.

M. Ranković Luković

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Zlatibor, Čajetina