Naučni kamion gostuje u Užicu

3 Maj 2017  /  Izvor: RCU
Datum: -

1

U susret novoj, osmoj Noći istraživača, Naučni kamion kao putujuća laboratorija i prostor za radionice, izložbe i predavanja, dočekuje sve zainteresovane posetioce u Užicu. Očekuje Vas bogat program interaktivnog tipa, bez obzira na uzrast i predhodno znanje. Dovoljno je da imate želju za novim saznanjima i pratičnim iskustvima iz sveta nauke, jer sadržaji koji vam nudimo su besplatni i otvorenog tipa.

Noć istraživača (Researchers’ Night ) kroz projekt ReFocuS, koordiniše i vodi tim iz Instituta za biološka istraživanja ”Siniša Stanković”, a u projektu učestvuju Centar za promociju nauke (Beograd), Prirodno matematički fakultet (Niš) i Zavod za  zaštitu spomenika kulture (Kragujevac).

Partner u Užicu je Naučni klub Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Užice.

Grad Užice će biti prvi grad u Srbiji ove godine koji će imati priliku da ugosti Naučni kamion. Naučni kamion je putujuća laboratorija i prostor za radionice, tribine, oglede i izložbe za decu i učenike iz užičkih osnovnih i srednjih škola - " Nauka na točkovima".

Kamion će biti otvoren za posetioce pet radnih dana od 8. do 12. maja, od 10 sati do 19 sati na parking prostoru na Međaju.

U prizemlju kamiona se nalaze interaktivne izložbe - biće izloženi eksponati, modeli, slike, preparati pod mikroskopom i slično. Biće postavljene izložbe o ćeliji - Citološki kutak, izložba Spektri CPNa, i izložba Nacionalnog parka "Tara".

U prizemlju kamiona će biti i EU kutak, sa informacijama o školovanju u EU i slično, kvizovi i ankete sa manjim poklončićima.

Ispred kamiona će biti i igrica Put rimskih vojnika, zamišljena slično kao društvena igra za dvoje, ali sa edukativnom pričom.

Na spratu kamiona će biti radionice, od 11 sati, na svakih sat vremena.

Svečano otvaranje Naučnog kamiona, planirano je 8. maja u 10 sati.

Noć istraživača predstavlja otvorenu i besplatnu manifestaciju pod pokroviteljstvom Evropske Komisije, a održava u preko 300 gradova širom Evrope http://ec.europa.eu/research/researchersnight/index_en.htm. Poslednjih sedam godina se, u saradnji sa domaćim i stranim istraživačima, ova manifestacija održava u Beogradu i mnogim gradovima Srbije. Ove godine se održava još u 7 gradova i to u: Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Požarevacu, Petnici i Inđiji. Sve informacije i pregled prošlogodišnjih manifestacija možete pogledati na linkovima www.nocistrazivaca.rs i www.facebook.com/nocistrazivaca/?fref=ts.

Ideja Noći istraživača je demistifikacija nauke i približavanje naučnih koncepata i načina razmišljanja širem delu populacije, kao i upoznavanje sa istraživačima i njihovim radom. Sem toga, želja nam je da ovim aktivnostima povećamo i poboljšamo mišljenje stanovnika o značaju nauke i njenom doprinosu svakodnevnom životu. Manifestacija je prvenstveno namenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, iako nije ograničena na te uzrasne kategorije. Naš cilj je da znanja naših naučnika migriraju ka široj javnosti i pokažu koliko je nauka bitna za razvoj društva. Sem toga, otvoreno znanje i nauka za svakoga kao koncept se nadovezuju i upotpunjuju migraciju znanja.

Privreda & usluge Promocija Opština Užice, Užice