Narodna nošnja Zlatibora

26 Mart 2015  /  Izvor: Muzej na otvorenom "Staro selo" Sirogojno, Infoera

1

Narodna nošnja zlatiborskog kraja do sada nije bila posebno istraživana. Više je proučavana šira užička oblast, te je to bio jedan od razloga da se prikupi potrebna građa i napiše rad o narodnoj nošnji u užoj oblasti, odnosno - u zlatiborskom kraju.

U radu je, na osnovu dostupnih podataka, predstavljen razvoj narodne nošnje u zlatiborskim selima od sredine XIX veka do sedamdesetih godina XX veka, kada se ona praktično gubi, sa osvrtom na njeno poreklo, promene u kroju, materijalu, načinu ukrašavanja, potom sličnosti i razlike u odnosu na susedne oblasti, kao i postupak njene izrade. U posebnom odeljku date su smernice za njenu rekonstrukciju i primenu u scenskom predstavljanju, što omogućava njeno dalje trajanje, ali u drugačijem kontekstu.

U vremenskom periodu koji je obuhvaćen ovim radom - od polovine XIX veka do sedamdesetih godina XX veka, može se, na osnovu relevantne građe, pratiti narodna nošnja u zlatiborskim selima kroz varijante nastale pod uticajem različitih faktora. Najstariju varijantu narodne nošnje ispitivanog prostora predstavlja varijanta karakteristična za dinarski tip nošnje. Zatim slede varijante nastale pod uticajem šumadijske nošnje i u izmenjenim uslovima života tokom i između velikih  ratova. U periodu posle Drugog svetskog rata, koji se odlikuje velikim ekonomskim, društvenim i kulturnim promenama, sve je veći uticaj savremenog odevanja, čiji je stil u potpunosti prihvaćen i u odevanju seoskog stanovništva.

Promocija knjige “Narodna nošnja Zlatibora” autora Snežane Tomić, etnologa i muzejskog savetnika, održana je 25. marta u Narodnoj biblioteci u Užicu. O knjizi su govorili dr Milina Ivanović - Barišić, sa Etnografskog instituta SANU, etnolog Ranko Barišić i dr Nedeljko V. Radosavljević, sa Istorijskog instituta SANU.

Organizatori su Muzej na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu i Narodna biblioteka, a u programu je učestvovala i ženska pevačka grupa Udruženja građana „Era“.

Kultura & tradicija Promocija Opština Užice, Užice, Opština Čajetina, Sirogojno