Najava konferencije Upotreba asistivne tehnologije u obrazovanju, socijalnoj i dečijoj zaštiti

15 Novembar 2017  /  Izvor: Vesna Belčević, Obrazovanje bez granica

1

U okviru projekta Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju, u Čajetini, u Centru za asistivne tehnologije, održana je konferencija za štampu na kojoj su predstavljeni rezultati projekta i najavljena regionalna konferencija Upotreba asistivne tehnologije u obrazovanju i socijalnoj i dečijoj zaštiti.

Konferencija se održava od 23-26. novembra 2017. u hotelu Mona na Zlatiboru, a tema je upotreba asistivne tehnologije u obrazovnoj i socijalnoj inkluziji dece i mladih sa smetnjama u razvoju.  Predviđeno je učešće predstavnika Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske  i Bosne i Hercegovine.  

Cilj konferencije je analiza stanja u regionu, vezano za primenu asistivne tehnologije u obrazovanju i socijalnoj zaštiti, razmena iskustava i primera dobre prakse, kao i razvijanje i unapređivanje saradnje u oblasti  razvoja asistivne tehnologije i primene u obrazovanju, socijalnoj i dečijoj zaštiti u Srbiji, Crnoj Gori i zemljama u okruženju.

Po rečima Milke Vasiljević, direktorke osnovne škole u Čajetini, koja je nosilac projekta u Srbiji, učesnike konferencije će  na svečanom otvaranju pozdraviti predsednik opštine Čajetina, koja pruža podršku u realizaciji ovog projekta, a prisutnima će se obratiti i predstavnik Delegacije EU u Srbiji. Prvog dana će biti  otvorena izložba radova učenika OŠ“Dimitrije Tucović“  u okviru likovnog konkursa  Škola za sve, koji je deo projekta.

U plenarnom delu su predviđena izlaganja stručnjaka i predstavnika javnih institucja, javnih i civilnih organizacija i udruženja iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, BIH i Hrvatske koji će predstaviti svoje iskustvo u primeni i promociji informativnih tehnologije i asistivnih sredstava u socijalnoj zaštiti i obrazovanju osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju. Pošto konferencija pokriva i oblast obrazovanja i socijalne zaštite, biće organizovane radionice kroz koje će se analizirita situacija u ovim oblastima i eventualno postaviti neke smernice za veću primenu informacionih i asistivnih tehnologija.

Kroz panel diskusiju će učesnici iz zemalja u okruženju pokušati da daju predloge kako bi se unapredila intersektorska i interregionalna saradnja i podsticala razmena znanja i iskustva u ovoj oblasti.
Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati projekta u Srbiji i Crnoj Gori, realizovane akitivnosti i rad volonterskih centara koji mesecima funkcionišu u obe zemlje.

U Srbiji, ovaj projekat pod sloganom Obrazovanje bez granica, sprovodi Osnovna škola „Dimitrije Tucović“ u saradnji sa Udruženjem građana Zlatiborski krug iz Čajetine i Specijalnom školom „Miodrag V. Matić“ iz Užica. Projekat je deo programa prekogranične saradnje Srbije i Crne gore, a finasira ga Evropska unija.
 

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Čajetina