Nagrade za najbolje proizvođače suvomesnatih proizvoda Pršutijada 2017.

11 Februar 2017  /  Izvor: TO Zlatibor

U petak, 10. februara, u Mačkatu je svečano otvoren 17. Sajam suvomesnatih proizvoda "Pršutijada". Na ovogodišnjoj Pršutijadi svoje proizvode izlaže preko 20 proizvođača iz opštine Čajetina, kao i gosti iz Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

U takmičarskom delu manifestacije učestvovalo je 16 proizvođača, koji su se takmičili u 5 kategorija, a pobednici 17. Sajma su:
U kategoriji goveđa pršuta dobio je Ilija Stojanović, u kategoriji svinjska pršuta - Miroslav Stojanović, za najbolju ovčju stelju prvo mesto pripalo je Draganu Stojanoviću, za najbolju slaninu proglašena je slanina Radomira Stojanovića, a u kategoriji domaće kobasice prvo mesto uzeo je Nikola Brković.

Dodeljene su i dve Specijalne nagrade: Miroslavu Stojanoviću za najbolju užičku slaninu i Aleksandru Radojičiću za najbolje ovčije meso.

Pršutijadu je uz bogat kulturno-umetnički program otvorio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, koji je pozdravio sve prisutne, poželeo dobrodošlicu posetiocima i istakao značaj održavanja ovakve manifestacije u pogledu unapređenja i zaštite tradicionalnog lokalnog brenda, kao što su pršuta i drugi suvomesnati proizvodi po kojima je Mačkat nadaleko poznat.

Sajam suvomesnatih proizvoda u Mačkatu traje tri dana i završava se u nedelju, 12. februara 2017. godine. Za sve posetioce Pršutijade organizovana je i nagradna igra, a najsrećniji će imati priliku da osvoje tradicionalne suvomesnate zlatiborske proizvode.

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Mačkat