Na Zlatiboru višestruko niža koncentracija alergenog polena u odnosu na ostala mesta u Srbiji

25 Mart 2014  /  Izvor: Opština Čajetina

1

Tribina o uticaju alergenog polena na razvoj turizma na teritoriji opštine Čajetina, oržana je u petak 21. marta 2014. godine u Velikoj sali Opštinske uprave Čajetina. Prisutni su bili referenti zaštite životne sredine, predstavnici komunalnih preduzeća, đaci iz eko sekcije osnovne škole „Dimitrije Tucović“, predstavnici turističke organizacije, kao i šira zainteresovana javnost.

Mirjana Mitrović Josipović, rukovodilac grupe za monitoring stanja alergenog polena, održala je predavanje o uticaju alergenog polena na razvoj turizma na teritoriji Opštine Čajetina sa posebnim osvrtom na pogodnosti boravka na Zlatiboru. Uputila je zainteresovane o prisustvu alergenih biljaka, komparaciji sa rezultatima u Beogradu, kao i prevenciji od alergija. Na teritoriji Zlatibora mere se koncetracije 24 alergene biljne vrste. Poseban akcenat je stavila na najrasprostranjeniju korovsku alergenu biljku ambroziju, koja stvara i najviše tegoba alergičnim osobama, kao i na prepoznavanje i sanaciju iste.

Prema rezultatima trogodišnjeg merenja, ljudi koji borave na Zlatiboru, borave u znatno zdravijoj okolini sa emitovanjem znatno manje količine polena nego u gradskim, urbanim sredinama, jer se  čestice polena lepe za čađ i ostala zagađenja iz vazduha. Prema rezultatima merenja višestruko su niže koncetracije od ostalih gradova u Srbiji gde se sistematski prati koncetracija polena.

Priroda Obaveštenja Lečenje Opština Čajetina, Zlatibor