Na Zlatiboru se održava 31. savetovanje energetičara

26 Mart 2015  /  Izvor: Blic

1

Državni sekretar u Ministrastvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine Dušan Mrakić otvorio je 31. savetovanje Srpskog nacionalnog komiteta međunarodnog saveta za velike električne mreže, CIGRE Srbija, čija će centralna tema biti integracija obnovljivih izvora energije.

Cilj savetovanja je, po rečima predsednika CIGRE Srbija, Gojka Dotlića, razmena tehničkih znanja i iskustava na polju proizvodnje, prenosa, distribucije i upotrebe električne energije, kao i zaštita životne sredine, kako bi se odgovorilo na izazove koji su pred elektroenergetskim sektorom.

Ovogodišnje savetovanje okupilo je više od 1.000 stručnih i naučnih radnika i poslovnih ljudi iz elektroprivrednih kompanija, elektroindustrije, projektantskih, konsultantskih, naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija iz Srbije, Republike Srpske i zemalja iz okruženja.

Dotlić je rekao da će centralna tema savetovanja biti integracija obnovljivih izvora energije, konkretno vetroelektrana u elektroenergetskom sistemu i stanje primena i razvoja pametnih mreža u distributivnim sistemima. One će biti obrađene kroz 200 referata u 16 studijskih komiteta.

- Treba edukovati javnost, stručni kadar i pripremiti se za nova rešenja na polju energetike. Međutim, sa uvođenjem novih tehnologija susrećemo se sa problemima dobijanja dozvola i prihvatanja od šire javnosti da u svom susetstvu ima neki elektroenergetski objekat. Od države očekujemo pomoć kod podsticaja investicija i ubrzanja procesa dobijanja dozvola za gradnju - kaže Dotlić.

Predsednik CIGRE Pariz Klaus Frolih najavio je da je na sastanku ovog međunarodnog komiteta doneta odluka da se formira regionalna CIGRA koju će sačinjavati 13 nacionalnih komiteta bivših jugoslovenskih republika, Austrije, Italije, Mađarske, Ukrajine i Grčke.

- Zemlje okupljene u regionalnu CIGRE-u imaju mogućnost da zajedno rade na velikom broju problema i rešavaju problem kroz razmenu iskustava. To je veliki korak napred - poručio je Frolih.

Odluka o osnivanju regionalne CIGRE trebalo bi da bude doneta na Skupštini CIGRE Srbija, koja će se, prema najavi Dotlića, održati u utorak na Zlatiboru.

Generalni pokrovitelji 31. savetovanja CIGRA Srbija su Ministarstvo energetike, razvija i zaštite životne sredine, JP Elektroprivreda i JP Elektromreža Srbije.

Privreda & usluge Seminar Opština Čajetina, Zlatibor