Na Zlatiboru počinje gradnja najduže žičare na svetu

19 Avgust 2015  /  Izvor: Opština Čajetina

Na Zlatiboru je danas svečano položen i osveštan kamen temeljac za gradnju najduže žičare na svetu, u dužini od 9 kilometara koja će povezivati centar Zlatibora i vrh Tornik. Kamen temeljac za izgradnju panoramske gondole, na polaznoj stanici u neposrednoj blizini zlatiborske pijace, otkrili su predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i direktor Turističke organizacije Zlatibor Arsen Đurić, a osveštao episkop žički Justin.

Po rečima predsednika opštine Čajetina, Milana Stamatovića, ovo je ujedno najvrednija investicija koju će iz sopstvenih budžetskih izvora realizovati jedna lokalna samouprava.

„Okupili smo se danas na Preobreženje Gospodnje da obeležimo početak istorijskog posla, ovim projektom, izgradnjom gondole svrstali smo Zlatibor i Srbiju među najznačajnije turističke destinacije“, rekao je Stamatović.

On je obraćajući se prisutnima pojasnio da će gondola turiste do najvišeg vrha Zlatibora prevoziti u 55 modernih kabina sa po 10 mesta.

„Na pola puta će biti izgrađena međustanica gde je planiran razvoj novog Zlatibora u pravcu dostizanja turizma visoke kategorije. Na Torniku na 1496 metara biće moderna izlazna stanica, sa vidikovcem sa pogledom na čitav region“ izneo je planove predsednik opštine Čajetina.

Stamatović je podsetio da ideja o izgradnji gondole postoji već pola veka, ali su se tek 2008. godine stvorili uslovi za realizaciju ovog razvojnog projekta.
„Uz pomoć i razumevanje naših građana, investitora, ali i posetilaca koji su, redovno izmirujući obaveze, jedini učestvovali u u finansiranju izgradnje gondole, uspeli smo da prema ugovoru sa proizvođačem opreme kompanijom „Pomagalski“ isplatimo 8.400.000 evra, obezbeđena su i sredstva za poslednju ratu i biće isplaćena do kraja septembra“, dodao je Stamatović.

Predsednik opštine Čajetina rekao je da je u toku raspisivanje tendera za izbor izvođača radova, te da je deo opreme već stigao. On je podsetio da su rešavajući imovinske odnose sprečili najveću pljačku državne imovine u novijoj srpskoj istoriji. „Verovatno je to razlog zašto predstavnici republičkih vlasti nisu danas sa nama“, konstatovao je prvi čovek opštine Čajetina.

Potpredsednik Upravnog odbora kompanije “Pomaglaski”, Žan Pjer Ijar rekao je da je za POMU čast, što je izabrana od strane opštine Čajetina, da učestvuje u izgradnji gondole na Zlatiboru, koja će omoguciti da se Zlatibor poveže sa Ski centrom Tornik.

“Naši timovi su, osluškujući  želje i očekivanja opštine, dizajnirali ovaj prevozni sistem sa pouzdanom I udobnom žičarom, koja se savršeno uklapa u ekološka ograničenja sredine. Ova gondola, horizontalne dužine od 8866 metara koja je opremljena sa 36 stubova žičare, biće realizovana u dve deonice, i na kraju, u punom kapacitetu će prevoziti 1000 ljudi na sat u jednom pravcu, brzinom od 6 metara u sekundi.

Predstavnik francuske kompanije dodaj je da se ovaj novi mehanizam, sa ovakvim impresivnim specifikacijama, može podičiti da je najduža ikada napravljena jednožicna odvojiva gondola, ne samo u Srbiji nego u celom svetu.
“55 diamond kabina kojima će gondola biti opremljena, omogući će skijašima i turistima da uživaju u panoramskom razlgledanju 360° prekrasnog Zlatiborskog regiona, udobno smešteni, svih 25 minuta vožnje. Međustanica, smeštena praktično na pola puta, štitiće celo postrojenje motora koji će biti u zemlji, i tako će umanjiti buku. Ona će omogućiti putnicima da imaju pristup jednom novom turističkom i sportskom prostoru koji je razvila opština Čajetina” predstavio je žičaru Žan Pjer Ijar.

On je, zahvaljujući se čajetinskom rukovodstvo na dosadašnjoj saradnji istakao da će kvalitet podrške koji je obezbedila POMA tokom izgradnje, osigurati bezbednost, pouzdanost i pravilno funkcionisanje ovog infrastrukturnog objekta u narednim godinama.

“Konačno, ova saradnja nam daje mogućnost da obnovimo naše prisustvo u Zlatiborskom regionu, jer je POMA  2007. godine učestvovala u modernizaciji Skijaškog centra Tornik, realizujući izgradnju šestosede žičare, u ime preduzeća "JP Skijalista Srbije”, i tako pokazali našu dugoročnu posvećenost Srbiji. Zajednica grupe POMA je ponosna što učestvuje u izgradnji ovog jedinstvenog objekta u svetu i što deli ovaj prijateljski trenutak sa svim  učesnicima projekta” zaključio je potpredsednik Upravnog odbora firme koja je obrezbedila opremu za izgradnju gondole na Zlatiboru.

Direktor  JP „Skijališta Srbije“ Dejan Ljevnaić smatra da će izgradnja gondole imati veliki značaj za dalji razvoj turizma na Zlatiboru.
 „Osim što ćeleti biti turistička atrakcija i koristiti za panoramsku vožnju, prevoziti ljude, godola će provezivati Ski centar sa smeštajnim kapacitetima, rasteretićemo parking na Torniku. Ovo je model koji se radi po ugledu na evropske ski centre, zato ga i podržavamo i želimo da se što pre realizuje“, rekao je Ljevnajić.

Najduža gondola na svetu trebalo bi prve turiste ka vrhu Tornika da preveze krajem sledeće godine.

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Zlatibor
Povezano: Ski centar Tornik