Na Zlatiboru minimalna koncentracija polena u vazduhu

9 Maj 2013  /  Izvor: Opština Čajetina

Prošle godine opština Čajetina započela je saradnju sa Agencijom za zaštitu životne sredine, koja se bavi merenjem koncentracije polena u vazduhu.

Nakon detaljnih istraživanja, a prema rečima Mirjane Mitrović Josipović, predstavnice Agencije, Zlatibor na godišnjem nivou ima minimalnu koncentraciju polena u odnosu na ostale gradove i mesta u kojima se merenja vrše. Podsećanja radi, uređaji za merenje  polena nalaze se na meterološkoj stanici, na Zlatiboru. Značajno je istaći da od početka merenja, koncentracija nije prelazila gornje granične vrednosti.

Tokom prvomjaskih praznika zabeležena je minimalna koncentracija alergena u vazduhu na Zlatiboru, svega  91 polenovo zrno. Primera radi, u isto vreme u Beogradu je zabelženo 2642, a u Požarevcu čak 7340 zrna.

Prema rečima predstavnika Agencije, na Zlatiboru je i dalje niska koncentracija polenovih zrna, i postoje povoljni uslovi boravka za osobe alergične na polen. Oni očekuju da se ovakva tendencija nastavi u narednom periodu, te ne postoji opasnost od alergijskih reakcija kako meštana, tako i gostiju na Zlatiboru.

Priroda Obaveštenja Opština Čajetina, Zlatibor