Na Zlatibor zbog prelepih konja

6 Jun 2013  /  Izvor: B92

Osim očuvanja tradicionalnih zanata, u zlatiborskom kraju ponovo oživljava i konjarstvo. Zbog toga se od ove godine u Mačkatu rodila ideja da se na vašare, umesto automobilima, odlazi konjskim zapregama.

Ove plemenite životinje u zlatiborskim štalama više se ne gaje za teške poslove, već isključivo za druženje i kao atrakcija za turiste, ali i žitelje.

I baš kako su to činili njihovi preci, ponovo se u Mačkatu okupljaju vozari sa konjskim zapregama. Razlog okupljanja je zajednički odlazak na tradicionalni vašar u susednom zlatiborskom selu Kriva Reka.

Nebojša Šopalović iz konjičkog kluba "Mačkat" kaže da se na konje danas gleda mnogo drugačije, nego u vreme njegovog dede.

"Ovde su nekada konji služili samo za rad i za poljoprivredne poslove. Ovo je danas naš hobi i naša ljubav. Pokušavamo našu decu da uputimo da vole ove životinje, ove konje. Da ih sklonimo malo sa ulice, od nekih loših poroka. Jednostavno da žive sa prirodom", kaže Šopalović.

A tradicija nalaže da se za srećan put obavezno nazdravi prepečenicom. Radosav Kolarević kaže da se ipak ni ovde ne sme preterati, jer konjska zaprega ume da bude zahtevnija od upravljanja automobilom.

"Konji imaju neki urođeni instinkt, koji može uvek da proradi neplanirano", primećuje on.

Povorku veselih vašardžija upotpunilo je i prisustvo dva gosta iz Vojvodine. Kosta Vrbajac i Miroslav Alasev legende su konjarstva iz Vojvodine i spadaju među najstarije izlagače na Novosadskom poljoprivrednom sajmu. Iako je Sajam u toku, oni su ipak doputovali na Zlatibor.

Stočni vašar u Krivoj Reci bilo je mesto da se pazare domaće životinje. Iako je stoke dosta manje nego nekada, mnogi stočari se nadaju da će i ta grana poljoprivrede ponovo oživeti, posebno zbog krize, baš kao što se iz zabave obnavlja konjarstvo u zlatiborskom kraju.

Sport & rekreacija Promocija Jahanje Opština Čajetina, Mačkat