Muzejski stručnjak za 2016. godinu u Srbiji – dr Nikola Krstović

7 Jun 2017

Zajedničkom Svečanom sednicom Skupštine Muzejskog društva Srbije (MDS), Nacionalnog komiteta IKOM-a (Međunarodni komitet muzeja) i Osnivačkog odbora manifestacije "Muzeji Srbije deset dana, od deset do deset", u Muzeju Vojvodine su 18. maja 2017. godine dodeljena priznanja za rad, zalaganja, kreativnost i dostignuća u oblasti zaštite i popularizacije kulturnog nasleđa Srbije: Najprestižniju nagradu u savremenoj Muzeologiji „Mihailo Valtrović“ primio je istoričar Dragan Drašković, direktor Narodnog muzeja u Kraljevu za životno delo. Priznanje za najboljeg muzejskog stručnjaka poneo je dr Nikola Krstović za rezultate postignute u Muzeju na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu, Zlatibor. Najboljom izložbom 2016. godine proglašena je izložba o Mihajlu Pupinu – „Od fizičke ka duhovnoj realnosti“.

Za najbolji projekat u domenu kulturne baštine proglašen je „Živeti prošlost – srpska srednjovekovna gastronomija“ koji je realizovao „Artis“ centar koji predvodi istoričarka umetnosti, mr Tamara Ognjević. Najboljom publikacijom u 2016. godini proglašeno je izdanje Galerije matice Srpske „Supermen i Mona Liza“ autorke i profesorke Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Simone Čupić.

Povelju muzejski stručnjak godine Nacionalni komitet IKOM-a Srbije dodelio je dr Nikoli Krstoviću, višem kustosu, (istoričaru umetnosti, naučnom saradniku Centra za muzeologiju i heritologiju, Filozofskog fakulteta u Beogradu i Etnografskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti za postignute izuzetne rezultate u oblasti međunarodne kulturne saradnje, razvoja i unapređenja muzejske delatnosti, proučavanja, zaštite i prezentacije kulturne baštine i razvoja kulture u Srbiji u 2016. godini. U obrazloženju žirija i Upravnog odbora između ostalog stoji: Za nagradu Muzejski stručnjak godine NK IKOM, dr Nikola Krstović se kandidovao izuzetnim stručnim i naučnim rezultatima u 2016. godini.

IZLOŽBE I PROGRAMI:

Autor je izložbe „Kod: rod“ i istoimenog kataloga izložbe, koja se bavila pitanjima rodnih odnosa, a na kojoj su učestvovali umetnici i istraživači iz Finske, Irske, Francuske, SAD i Srbije. Koautor je izložbe „Istraživati inspiracijom“ (2016) u saradnji sa KC „Grad“ iz Beograda, koja je deo višegodišnjeg evropskog projekta istoimenog naziva. Koautor je izložbe „Dnevnik jednog veka“ koja se u kontinuitetu razvija od 2014. godine, a predstavlja „lični“ pregled 20. veka baziran na liku i delu istraživača, etnologa Rada Poznanovića. Izložba je prevedena na 6 jezika, a za 2017. godinu predviđeno je premijerno gostovanje u Etnografskom muzeju u Martinu, u Slovačkoj.

SARADNjE:

U saradnji sa Univerzitetom Sorbona i Filozofskim fakultetom u Beogradu organizovao je 2016.godine Letnju školu muzeologije pod nazivom „Ukrštena istorija: studija baštine i muzeologije u Srbiji i Francuskoj: 1950–2015“. Škola se održava u Sirogojnu od 2013.godine. Koordinator je i autor koncepta volonterskog kampa „Mladi u službi zajednice“ koji se realizuje u saradnji sa Američkim savetom za razmenu studenata FLEX u Beogradu od 2013. Autor je programa Prolećna škola antropologije, realizovanog u saradnji sa Univerzitetom Edmonton u Kanadi 2015. i 2016. godine. Autor je projekta „Igra kao izazov“ – realizovan u saradnji sa Univerzitetom Rouhempton u Londonu i Departmanom za ples i performans, na temu „Poslovice Srbije“. Ko-organizator je i koordinator Seminara programa Deska Kreativna Evropa 2015–2016) na kome su se predstavnici preko 50 institucija i organizacija iz Srbije upoznali sa delatnošću Muzeja „Staro selo“ i programom Kreativna Evropa (Ministarstvo kulture i informisanja RS), kao i mogućnostima za saradnju na nacionalnom nivou i uključivanja u evropske saradnje, mreže i/ili platforme.

PUBLIKACIJE:

Inicijator je, glavni i odgovorni urednik Zbornika „Muzeji na otvorenom“ u kojima su u periodu 2012–2016. godine objavljeni radovi 86 autora iz 32 zemlje. Tokom 2016. godine je uredio Peti međunarodni zbornik pod nazivom „Knjiga o svemu što ste želeli da znate o muzejima na otvorenom“. Zastupljeno je 35 autora iz 18 zemalja. Svih pet zbornika Muzeja „Staro selo“ u Sirogojnu su objavljeni na zvaničnom portalu Asocijacije evropskih muzeja na otvorenom (AEOM) kao referentne publikacije. Urednik je Zbornika „Rasprave o baštini i muzejima: Ukrštanja Francuske i Srbije“, koautor uvodnog teksta i autor priloga. Publikacija je rezultat Letnje škole muzeologije, održane u Muzeju „Staro selo“ (jun 2016).

PREDSTAVLjANjE MUZEJA:

Dr Krstović je učestvovao na brojnim međunarodnim i domaćim naučnim i stručnim skupovima i konferencijama na kojima je predstavio Muzej „Staro selo“ u Sirogojnu. Početkom 2017. godine je na poziv pariske Sorbone održao je predavanje „Nasleđe i realnosti: kustosko oblikovanje sveta“ studentima doktorskih studija kulturnog nasleđa) u okviru naučne konferencije „Muzeji za (evropsko) nasleđe XXI veka“. U okviru iste konferencije je na Institutu za napredne studije Pariza imao prezentaciju „Nasleđe kao akcija: neizbežan izazov za publiku“. Cilj konferencije bila je analiza primera teorijskih obrazaca u oblasti muzeologije i primera izvrsnosti u praktičnim muzejskim metodama, a organizatori su aktivnosti Muzeja „Staro selo“ u Sirogojnu prepoznali su kao primer dobre prakse u celoj Evropi.

Na stručnoj konferenciji ALHFAM-a (Asocijacije severnoameričkih muzeja na otvorenom) u Nju Orleansu (jun, 2016) je na poziv organizatora, kao jedini predstavnik Evrope, predstavio Muzej „Staro selo“ prezentacijom i predavanjem ispred 200 profesionalaca iz ove oblasti.

Na Konferenciji Asocijacije evropskih muzeja na otvorenom (AEOM) u Bokrijku u Belgiji (jun, 2016) učestvovao je po pozivu organizatora u razradi predloga institucionalnog članstva za redovnu Konferenciju Asocijacije u Engleskoj 2017. godine, na kojoj će se odlučivati i o kandidaturi Muzeja „Staro selo“ za domaćina konferencije 2021. godine.

Na Rouhempton Univerzitetu u Londonu održao je seriju predavanja: Izvođačke interpretacije u muzejima (2016) na poziv šefa odeljenja poslediplomskih studija za ples, koreografiju i performanse dr An Dejvid.

Po pozivu organizatora učestvovao je na naučnoj konferenciji „Budućnost muzeja na otvorenom“ u Nacionalnom muzeju na otvorenom „Dimitrije Gušti“ u Bukureštu, povodom proslave 80 godina rada (maj, 2016) i predstavio Muzej „Staro selo“ prezentacijom „Budućnost kuća je u ljudima“.

Bio je član je organizacionog odbora naučne konferencije Istorijskog instituta SANU u Sirogojnu Selo Balkana „Kontinuiteti i promene kroz istoriju“ (jun, 2016) na kojoj je i učestvovao prezentacijom i naučnim radom „Selo i pitanje savremenosti“. Pripremio je materijal i ispunio prijavnu dokumentaciju za nominaciju Muzeja na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu za prestižnu nagradu „Živa“, koju dodeljuje Forum slovenskih zemalja i Evropska muzejska akademija. Takmičenje se održava u Sloveniji (Bled) u septembru 2017.godine, a nominovano je oko 20 muzeja iz 12 slovenskih zemalja Evrope.

Moderator je više javnih rasprava i okruglih stolova po pozivu organizatora: Javna rasprava i zaključna razmatranja analize potencijala međunarodne saradnje u oblasti – kulturno nasleđe, Forum Deska kreativna Evropa Srbija, Zadužbina Ilije M. Kolarca, Beograd (april 2016); „Mreža nesvrstanih muzeja“ na međunarodnoj naučnoj konferenciji „Nesvrstani muzej“ u Muzeju Jugoslavije u Beogradu (novembar 2016).

Tokom 2016. godine dr Krstović je objavio tri stručna i naučna rada između ostalih i za zbornik „Muzeji i inovacije“ Univerziteta Kembridž i zbornik Etnografskog muzeja, katalog izložbe „Kod:Rod“. Urednik je međunarodnih zbornika: u saradnji sa Univerzitetom Sorbona – „Rasprave o muzejima i nasleđu“ i „Knjiga o svemu što ste želeli da znate o muzejima na otvorenom“.

Kultura & tradicija Zanimljivosti Promocije Opština Čajetina