Muzeji i kulturni turizam – povezivanje različitosti - konferencija na Zlatiboru

7 Septembar 2014  /  Izvor: MONDO portal, Nacionalni komitet ICOM-a Srbija
Datum: -

1

Regionalna konferencija međunarodnog saveta muzeja "Muzeji i kulturni turizam – povezivanje razlicitosti" počeće 8. septembra na Zlatiboru.

Regionalna konferencija nacionalnih komiteta Ikoma (Međunarodni savet muzeja) "Muzeji i kulturni turizam – povezivanje različitosti", čiji je organizator nacionalni komitet Ikoma Srbije, a pokrovitelji Generalni sekretarijat Ikoma sa sedištem u Parizu, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Turistička organizacija Zlatibora biće održana narednog ponedeljka i utorka na Zlatiboru.
Fokusirana na temu novog, održivog muzeja koji nudi edukativne, ali i atraktivne sardžaje modernoj, sve zahtevnijoj publici, konferencija ima za temu naročit odnos muzeja i kultunog turizma.

"Kulturni turizam je oblast koja muzejima, ali i drugim institucijama koje se bave materijalnim i nematerijalnim nasleđem, otvara polje novih mogućnosti u smislu podjednako i komunikacije sa publikom, ali i unošenja važnih novina u rad muzeja kao takvog", kaže predsednik Ikoma Srbije, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, Slavko Spasić.

Konferencija okuplja više od 60 eminentnih stručnjaka iz zemlje i regiona koji dolaze iz najrazličitijih sfera kakve su turizam, muzeologija, komunikacija, menadžment i kulturna industrija. Oni će dva dana razmenjivati ideje i iskustva, primere dobre prakse, ali i potencijalnih slabosti u projektima koji podrazumevaju veliku turističku dinamiku.

"Savremeni muzej u cilju praćenja pozitivnih trendova u modermom društvu mora da koristi znanja i iskustva stručnjaka iz najrazličitijih oblasti, a Ikom Srbije želi da u okviru svojih aktivnosti omogući okupljanja i plodnu komunikaciju među takvim profesionalcima. To je, pre svega, od najveće važnosti za naše muzeje, ali i baštinu u celini", kaže Slavko Spasić.

Konferenciju na Zlatiboru će otvoriti Ministar kulture Ivan Tasovac, a učesnici će poslednjeg dana konferencije, 10. septembra, obići Muzej Staro selo u Sirogojnu, instituciju koja je jedan od lidera u kulturnom turizmu u Srbiji.

Kultura & tradicija Promocije Opština Čajetina, Zlatibor