Muzej "Staro selo" Sirogojno - Peti muzički festival "Svet muzike"

6 Avgust 2015  /  Izvor: Muzej "Staro selo" Sirogojno
Datum: -

1

Festival „Svet muzike“ se ove godine peti put održava u Muzeju na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu. Osnovna ideja festivala je da posetiocima Muzeja predstavi tradicionalnu muziku Srbije i Balkana putem koncerata i edukativnih radionica. Publika festivala ima priliku da „uživo“ vidi i čuje aktuelne izvođače tradicionalne muzike i da upozna narodne instrumente, različite vrste pevanja, sviranja. Tradicionalna muzika, kao i nematerijalno kulturno nasleđe uopšte, jeste proces koji je „živ“ i neprekidno se menja, tako da na tradicionalnu muziku utiču različiti muzički pravci i kulture. Festival „Svet muzike“ pokušava da prikaže tu promenu ali i muzičke korene iz kojih je muzička tradicija nastala.

Na festivalu „Svet muzike“ ove godine nastupaju:

08.07. 2015. godine

13.00 časova - Miroslav Tadić
Miroslav Tadić - umetnička biografija:
1997. godine ugledni američki časopis "Guitar Player" proglasio je Miroslava Tadića jednim od 30 najoriginalnijih gitarista sveta. Kao gitarista, kompozitor i aranžer, Tadić se okušao u brojnim muzičkim stilovima kao što su Jazz, Rock, Blues, World Music i klasična muzika. Sarađivao je sa velikim brojem muzičara iz celog sveta, među kojima su i i Jack Bruce, Joachim Kühn, Maria João, Jadranka Stojaković, Placido Domingo i London Symphony Orchestra kao i gitaristi Vlatko Stefanovski i Dušan Bogdanović. Često koncertira u Evropi, Americi i Aziji a nastupao je u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana sveta kao što su Musikverein u Beču, Royal Festival Hall i Barbican Centre u Londonu, Die Alte Oper  u Frankfurtu i NHK Hall  u Tokiju.
Tadićevi brojni snimci mogu se čuti u izdanju CMP Records, Enja, MA Recordings, Sony Classical, Croatia Records i mnogih drugih.
Od 1979. godine živi u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je profesor muzike na uglednoj umetničkoj akademiji California Institute of the Arts u Los Angeles -u.

14.00 časova - Milan Vašalić
Milan Vašalić - rođen je 13.07.1981. god. u Kikindi. Potiče iz porodice kolonista koja je u Banatsko Veliko Selo i ravni Banat donela i običaje iz rodne Bosanske Krajine. Bavljenje narodnom tradicijom Milan ostvaruje kroz tri segmenta: kao instrumentalista, koreograf i pevač. S ponosom ističe da je samouki svirač na čak 12 arhaičnih instrumenata, žičanih i duvačkih. Učesnik je brojnih festivala na kojima je svirajući otrgao iz zaborava instrumente kao što su: diple, gajde, različite vrste tambura, ćurlik i mnoge druge. Potvrdu za svoje zalaganje i muzičko umeće dobio je i pobedom u prvom ciklusu takmičarske emisije „Šljivik“, emitovanoj na RTS-u. Titulu čuvara narodne tradicije dobio je u kategoriji sviranja na narodnim instrumentima.

17.00 časova
Miroslav Tadić  -  gitarska radionica

 
09.08.2015. godine

13.00 časova - Miško Plavi
Miško Plavi se pojavio na novotalasnoj rok sceni pocetkom osamdesetih godina kao gitarista, basista i klavijaturista, sarađujući sa bendovima poput Via Talas, D'Boys, Piloti, Ekatarina Velika i mnogim drugim. Od 2000. godine izvodi program Music Around the World sa kojim je održao više od 200 koncerata u Japanu gde je objavio i album "Istok ljubi zapad". Autor je muzike za nekoliko srpskih, francuskih i američkih filmova. Koristi loop-sampler pedalu kroz kroz koju provlači zvuk harmonike i uživo nasnimava po nekoliko puta, čime je njegov nastup sve samo ne običan solo koncert.

14.00 časova - Raspevana radionica Svetlane Spajić
NVO Nimbus Art je organizovao radionicu srpskog tradicionalnog pevanja - od aprila do juna - 12 nedelja, u Kući ĐureJakšića. Radionicu je uspešno pohađalo oko dvadest (a na završnom koncertu učestvovalo 17) polaznika - studenkinje iz Beograda, Prijepolja, Jaše Tomić..... Srbije. Umetnica Svetlana Spajić je u okviru radionice učila polaznike tradicionalnom pevanju, govorila o tradicionalnoj kulturi, usmenim predanjima, narodnom jeziku, o tome kako se tradicionalne pesme čuvaju od zaborava; o načinu i tehnikama pevanja, dikciji, izgovoru...
Svetlana Spajić  je srpska tradicionalna pevačica, izvođač, pedagog, kulturni aktivista i prevodilac. Pored izvođenja srpske narodne muzike, poznata je i po saradnji sa svetskim umetnicima poput Marine Abramović i Roberta Vilsona. Autor projekta Ana Janković.

Kultura & tradicija Festival Provod i zabava Opština Čajetina, Sirogojno