Multimedijalni program "Teslin znak" povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle

9 Jul 2016  /  Izvor: Radio Luna, FB Tesla na Đetinji
Datum:

Zanimljivim programima, čiji su organizatori Grad Užice, udruženja Užičani u Beogradu i Srpski krivak, Užice će obeležiti 160 godina od rođenja Nikole Tesle.

Petar Blagojević, gradski većnik, i Dragan Filipović, član organizacionog odbora, najavili su da će u subotu, 9. jula u 19 časova, u dvorani Skupštine grada, prof.dr Milić Stojić, penzionisani profesor beogradskog Elektrotehničkog fakulteta, poreklom Užičanin,  održati predavanje - Život i delo Nikole Tesle.

U ponedeljak, 11. jula u 21 čas, na gradskoj plaži kod hidrocentrale Pod gradom, biće priređen multimedijalni program sa kulturnim, edukativnim i muzičkim sadržajima. Gosti će biti prof.dr Danica Grujičić i drugi, biće prikazani kratki filmovi, a u muzičkom programu, prvi put zajedno, nastupiće užički muzičari Mladen Pecović i Marija Lazić.

Nakon dugo godina, u Staroj hidrocentrali, posetioci će moći da vide i Teslino jaje.

Od prošle godine, kada je obeležavana 159. godišnjica Teslinog rođenja, zahvaljujući Udruženju Užičana u Beogradu, vajar prof.dr Dragan Radenović je privremeno ustupio gradu skulpturu Nikole Tesle, koja se i danas, na oduševljenje Užičana, nalazi u Malom parku. Loklana vlast je, u saradnji s privrednicima i građanima, kako je objasnio Petar Blagojević, nameravala da je otkupi, ali do danas u tome nije uspela.

Autor: N. K.

Kultura & tradicija Promocija Opština Užice, Užice