Mobilni mamograf Instituta za radiologiju niškog kliničkog centra u opštini Čajetina

8 Jun 2016  /  Izvor: KSC Čajetina

1

Mobilni mamograf Instituta za radiologiju niškog kliničkog centra od utorka 7. juna ponovo će biti u našoj opštini. Mamografski pregledi se preporučuju ženama starosne dobi od 50 do 69 godina, a sprovodiće se radnim danima u vremenu od 9 do 17 časova. Pregled je besplatan, nije neophodna zdravstvena knjižica, samo dobra volja, savest i briga o sebi i svom zdravlju. Sve informacije mogu se dobiti u Domu zdravlja Čajetina, a pregledi se zakazuju na broj telefona 061.227.98.44.

Odluku o sprovođenju skrining programa donela je Vlada Republike Srbije, a razlog tome je, kako objašnjava doktor Zlatko Širić radiolog i direktor Centra za radiologiju Kliničkog centra u Nišu, visoka stopa smrtnosti i veliki broj karcinoma u Srbiji. Širić kaže da se mobilni mamografi šalju u ona područja gde zbog tehničkih razloga ili nepostojanja radiologa koji je obučen za tu vrstu posla, nije moguće uraditi ovu vrstu medicinskog pregleda. Tako je u skrining programu Vlade Republike Srbije određeno da mobilni mamograf obiđe sva takva mesta, među kojima je i opština Čajetina. Skrining pregled se preporučuje ženama starosne dobi između 50 i 69 godina.

„Karcinom se najčešće javlja upravo u tom periodu života žene, pa se zbog toga mamografski pregled preporučuje ženama pomenute starosne dobi. Cilj je da se smanji stopa smrtnosti i da ih ranom dijagnostikom spasimo od fatalnog završetka. Mamografski nalazi biće pregledani u Nišu, a sve one žene čiji nalazi budu sumljivi biće upućene u OB Užice gde će im biti urađena dodatna dijagnostika“, objašnjava doktor Širić.

Mobilni mamograf u našoj opštini bio je 2013. godine kada se pregledu podvrglo 980 žena. Pacijentkinje čiji nalazi su bili sumljivi, a bilo ih je 77, upućene su na dalje dijagnostikovanje na odeljenje radiologije i hirurgije Opšte bolnice Užice. Tada je otkriveno pet karcinoma dojke. Te žene su operisane i sada su dobro. To je dovoljan pokazatelj koliko su redovne kontrole i pregledi na mamografu značajni.

Direktorka čajetinskog Doma zdravlja, doktorka Rada Jeremić kaže da su ovi pregledi jako važni, naročito sada kada su velike gužve i kada je do termina za pregled u OB Užice teško doći. Zbog toga je svim ženama u našoj opštini uputila apel:

„Ovo je izuzetna prilika kada možete da dođete, da se pregledate, dobijete svoj nalaz i budete mirne naredne dve, tri godine. Zbog toga pozivam sve žene da se odazovu u što većem broju, a sve one koje su na mamografskom pregledu bile 2013. godine da ponovo dođu“.

Organizator skrining pregleda je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a glavni razlog sprovođenja ove akcije je porast broja obolelih žena od karcinoma dojke. Prema poslednjim statističkim podacima, godišnje se u Srbiji dijagnostikuje oko 4000 karcinoma, a 30 % ili oko 1200 žena umre od te bolesti.

Javni sektor Obaveštenja Lečenje Opština Čajetina