Mladi u poseti zlatiborskim starcima

2 Jul 2013

Tokom juna, mladi volonteri iz Čajetine, počeli su da obilaze stare koji žive sami u zlatiborskim selima. Realizovane su posete kod 38 korisnika u 5 sela (Dobroselica, Trnava, Alin Potok, Rudine i Gostilje), u kojima je učestvovalo 5 volontera.

Udruženje građana Zlatiborski krug iz Čajetine, od aprila učestvuje u projektu U ime starih, koji se realizuje u Nišavskom i Zlatiborskom okrugu, u partnerstvu sa organizacijama Društvo za razvoj kreativnosti iz Aleksinca i Udruženje samohranih majki iz Niša. Projekat je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu, a cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti starih lica, poboljšanje njihovog položaja razvijanjem usluga socijalne zaštite i uvođenjem novih vidova podrške, a naročit značaj se daje razvoju međugenracijske saradnje i aktivnijem uključivanju mladih u poboljšanje položaja starih.

U Aleksincu i Nišu se realizuje usluga Pomoć u kući i medicinska pomoć za stare korisnike, a u Čajetini se proširuje rad Volonterskog socijalnog servisa obuhvatanjem korisnika iz seoskih mesnih zajednica.

Nakon obuke, trodnevnog seminara koji je za mlade iz Niša, Aleksinca i Čajetine organizovan krajem maja na Zlatiboru, volonteri su se uključili u rad na terenu. Mladi volonteri iz Čajetine su se priključili timu Zlatiborskog kruga, koji čine Zorica Milosavljević - koordinator projekta, Vesna Belčević - pooćnik koordinatora, Jagoda Jeremić - koordinator volontera, Milena Velanac - apsolvent medicine i Nikola Sekulić - vozač.

U dogovoru sa predsednicima 5 seoskih mesnih zajednica, napravljena je lista korisnika koje su volonteri tokom juna obilazili. Prilikom ovih poseta, medicinska sestra obavlja merenje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, daje medicinske savete u vezi sa upotrebom lekova, a mladi volonteri su tu da pomognu ukoliko je korisnicima potrebna neka pomoć u obavljanju svakodnevnih poslova.

Volonteri pomažu i u nabavci lekova, donošenju potrebnih namirnica, a kada su u timu mladići, pokosi se oko kuće, kao što su Đorđe Božović i Nikola Sekulić pokosili u Dobroselici oko kuće Mališe i Živane Ječmenice.

Međugeneracijska saradnja se uspostavlja i u razgovoru sa starima koji pričaju mladima o vremenu kada su i sami bili mladi, kako su se tada zabavljali, na koji su način provodili slobodno vreme, kako su se upoznavali...

Stari sa radošću dočekuju mlade goste, a po rečima Jagode Jeremić, u ovim krajevima ljudi su ponosni i radije pružaju pomoć nego što je traže. Ipak, svi toplo i ljubazno ukazuju dobrodošlicu mladima, a tokom narednih meseci ova „međugeneracijska prijateljstva” će se sigurno učvrstiti. Prikupiće se tu i poslovica, izreka, pošalica i priča iz prošlosti kao materijal za seoske priredbe koje će se organizovati kako bi se predstavilo stvaralaštvo starih.

Zlatiborski krug već godinama podstiče razvoj međugeneracijske saradnje i aktivnije uključivanje starih u društveni život, makar tako i da im mladi dođu na kućni prag.

Vesna Belčević, PR
UG Zlatiborski krug
Slobodana Penezića 31, Čajetina
Phone: +381 63 85 79 935
E-mail: zkrug@open.telekom.rs

Privreda & usluge Obaveštenja Opština Čajetina, Zlatibor