Mlada košarkaška reprezentacija Srbije na pripremama na Zlatiboru

11 Jun 2014  /  Izvor: KSC Čajetina

1

Mlada košarkaška reprezentacija naše zemlje (igrači do 20 godina), prvu fazu priprema za predstojeće Evropsko prvenstvo na Kritu (8-20.jul), obavlja u čajetinskoj „Hali sportova“. Ekipa još uvek nije u kompletnom sastavu, a prisutni igrači i stručni štab borave u hotelu „Palisad“ na Zlatiboru, gde će ostati do 15. juna. Prema programu KSS-a, reprezentacija ovog uzrasta treću godinu zaredom bazične pripreme obavlja na Zlatiboru.

Već na početku priprema, selektor Dejan Mijatović suočava se sa problemima oko sastavljanja ekipe. Zbog vremenskih nepogoda koje su pogodile našu zemlju, termini odigravanja utakmica u domaćem prvenstvu su izmenjeni, tako da je još uvek u toku polufinalna serija, a uz to, petorica košarkaša FMP Železnika (Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Brano Đukanović, Đorđe Kaplanović, Radovan Peković) otkazala su selektoru iz zdravstvenih razloga.

„Trenutno imamo 14 igrača na raspolaganju. Ovoj reprezentaciji kalendar takmičenja nikad nije išao na ruku. Još se igra polufinale KLS-a, a u tim ekipama (Partizan, Crvena Zvezda, Mega Vizura, Radnički Kragujevac) je veliki broj kandidata. Tu su Ognjen Jaramaz i Nikola Jokić (Mega), Marko Tejić i Nikola Rebić (CZV), Mihajlo Andrić i Petar Aranitović (Partizan). S Nikolom Milutinovim je teška situacija zbog povrede kolena, tako da će i on najverovatnije morati da odsustvuje. Kada tome dodamo i Radeta Zagorca iz Smedereva, koji je zbog povrede metatarzalne kosti morao da otkaže …Takođe, čeka se i Nikola Janković, koji treba da završi ispitni rok“, izjavio je selektor.

Dejan Mijatović je deo ove generacije košarkaša vodio do bronze na Evropskom prvenstvu do 18 godina u Litvaniji i Letoniji pre dve godine, kao i do srebrne medalje na Svetskom prvenstvu do 19 godina u Pragu prošle godine, kada je naš nacionalni tim u čuvenom finalu poražen od Amerikanaca (82-68). U skladu s tim, naš tim ima na čemu da temelji optimizam za predstojeće kontinentalno prvenstvo, gde će igrati u grupi sa Španijom, Nemačkom, Slovenijom i Švedskom.

„Ovo je praktično nova reprezentacija, iz te ekipe koja je osvojila dve medalje, praktično u ovoj sezoni neće biti 8-9 igrača. Imali smo dosta igrača ‘95 godišta koji su ostvarili jako dobre sezone, naročito u FMP-u i Smederevu. Pokušaćemo da napravimo tim koji će biti konkurentan u ovoj sezoni, ali cilj nam je napravimo uspešan ciklus od dve godine. Što se tiče protivnika, Španija je uvek jedan od favorita. Igrali smo s njima u grupi i na EP u Viljnusu, a na SP se nismo sastali u polufinalu jer su oni ispali od Australije. S Nemcima smo isto igrali u grupi prethodnih godina, tako da su to selekcije koje stvarno dobro poznajemo. Švedska nam je nepoznanica, kao ekipa koje sa došla iz B Divizije, ali koja je dosta napredovala. Kada je u pitanju Slovenija, svaka utakmica sa selekcijama susednih zemalja je tvda i neizvesna. Nema tu nekih dugoročnih planova, idemo iz utakmice u utakmicu, svaka utakmica je kvalifikaciona i borićemo se najpre za drugu fazu, a onda ćemo korak po korak dalje“, zaključio je selektor.

Po završetku bazičnih priprema na Zlatiboru, reprezentacija će nastaviti rad u Vršcu, gde će odigrati nekoliko kontrolnih utakmica sa našim timovima koji još uvek treniraju. Generalna proba pred odlazak na EP biće prestižni međunarodni turnir „Turgut Atakol“ u Istanbulu (25-29.jun), gde će naša selekcija igrati u grupi sa Nemačkom, Poljskom i Bugarskom.

Sport & rekreacija Obaveštenja Košarka Opština Čajetina, Zlatibor, Čajetina