Mirjana Ranković Luković dobitnica nagrade „Hadži Dragan“

9 Maj 2019  /  Izvor: www.zlatiborpress.rs

1

Književnica iz Čajetine Mirjana Ranković Luković dobitnica je nagrade „Hadži Dragan“ za 2018. godinu za zbirku priča „Tajne naše male“, odlučila je selektorka Milunika Mitrović, dok je za zbirku poezije nagrađena Jevrosima Ristović, objavljeno je na portalu Pasaž.

Svečano uručenje nagrade laureatima za 2018. godinu, dogodiće se tokom juna u biblioteci „Ljubiša Đenić“ u Čajetini i Narodnoj biblioteci u Arilju. U obrazloženju selektorka Milunika Mitrović je napisala i kritičke osvrte, kako na knjigu Mirjane Ranković Luković tako i na poeziju Jevrosime Ristović.

„Poetika svakodnevice tematski je okvir najnovijeg pripovednog venca pod naslovom knjige Tajne naše male poznate pesnikinje i prozne spisateljke Mirjane Ranković Luković. Satkan od smilja duše i jezika, zavidno pronicljivog posmatračkog dara i senzibilita za otkrivanje lepote i značaja, naizgled sporednih, onih suštih „malih stvari koje život znače“. A te brojne svakidašnje „sitnice“ nepravedno zapostavljene, kao da su pod velovima neke tajnovite senke, uvek neminovne pratilje i sudionici života ljudi oko nas, i u nama samima“, stoji u uvodu teksta Milunike Mitrović koji u celosti možete pročitati ovde.

Književnu nagradu „Hadži Dragan“, kojom se čuva i neguje književno delo Hadži Dragana Todorovića (Požega 1951 - 2008), ustanovile su Književne novine „Svitak“ 2009. godine. Dosadašnji dobitnici su: Veroljub Vukašinović i Dr Milutin Pašić (2009); Vladimir Jagličić i Milunika Mitrović (2010); Bojana Stojanović Pantović i Slobodan Ristović (2011); Bratislav Jevtović i Zoran Jeremić (2012:);  Tatjana Dan Rakić i Dragan Jerotijević Jerotije (2013); Miroslav Todorović i Ružica Komar (2014); Miladin Vukosavljević i Petar Matović (2015), Jovanka Stojčinović Nikolić i Zoran Raonić (2016), Lola Veljović i Veroslava Malešević (2017).

Knjiga priča „Tajne naše male“ je deveto izdanje Mirjane Ranković Luković kojim  je obeleženo i 20 godina karijere književnice iz Čajetine. Zbirka je predstavljena u biblioteci „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini i u prostorijama Udruženja književnika Srbije u Beogradu.

Izvor: http://pasaz.rs

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Čajetina