Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf 2016.

22 Januar 2016  /  Izvor: Kustendorf
Datum: -

1

Deveti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održava se od 22. do 27. januara 2016. godine u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Gazprom njefta, Mećavnik grada i TNSO. Kao i prethodnih godina, festival je posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima svetskog autorskog filma.

Takmičarski program - U okviru glavnog festivalskog programa sedamnaest filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije nadmetaće se za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje. Filmove iz ovogodišnje selekcije karakterišu večite teme i raznolikost motiva i autorskih pristupa. Međunarodni žiri čine Mažida Abdi, filmska producentkinja i autor dokumentarnih filmova iz Etiopije i Divna Vuksanović, srpska književnica, filozof i teoretičar medija i Flaminio Zadra, fimski producent iz Rima. Nagradu za najbolju fotografiju Vilko Filač ove godine će dodeliti Dijan Baratje, direktorka fotografije iz Francuske i švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš. Kao i prethodnih godina, selektorka takmičarskog programa je Dunja Kusturica.

Savremene tendencije - Program u kome se prikazuju neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i predstavljaju njihovi autori - gosti festivala, koji će nakon projekcija svojih filmova održati radionice. U šest festivalskih dana biće prikazani filmovi: Dipan, prošlogodišnji dobitnik kanske Zlatne palme koji je režirao Žak Odijar, Blago Kornelijua Porumbojua, dobitnik nagrade Izvestan talenat u okviru kanskog programa Izvestan pogled, Priča nad pričama Matea Garonea, takođe prikazan u glavnoj konkurenciji poslednjeg kanskog festivala, debitantski celovečernji film pobednika Kustendorfa 2009, Blanka Kokija Haseija, koji je na prethodnom Venecijanskom filmskom festivalu dobio dve nagrade, Mladost Paola Sorentina, dobitnik nagrade Evropske filmske akademije za najbolji evropski film i Klan Pabla Trapera, za koji je režiser dobio venecijanskog Srebnog lava, nagradu za najbolju režiju.

Dekolonizovanje filma - Nova programska celina Kustendorf festivala predstaviće filmove koji dovode u pitanje dominantne narative o odnosu izrabljivača i izrabljivanih u neokolonijalnom kontekstu, kao i one o klasnim odnosima unutar savremenih društava. U okviru ovog programa biće prikazani dokumentarni filmovi: O nasilju Jorana Huga Olsona, Kapetan Tomas Sankara Kristofa Kupelina i Nemačka mladost Žana Gabrijela Perioa, kao i igrani film Đije Žangkea Planine mogu da odu, koji iz autorske vizure govori o problemima kojima je posvećen ovaj program.

Retrospektiva velikana - U okviru ovog programa biće prikazani filmovi Žaka Odijara, a poseban segment programa biće posvećen radu producenta Karla Baumgartnera. Emir Kusturica govoriće o svom radu sa ovim nemačkim producentom i održati predavanje o čehoslovačkom reditelju Františeku Vlačilu.

Muzički program - Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće nadaleko čuvenu atmosferu noćnog života Kustendorfa. U okviru ovog programa nastupaće: srpski rok sastavi Partibrejkers i Kolja i Grobovlasnici, jermenska rege i ska atrakcija Reinkarnejšn i moldavski trubač Adam Stinga.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf 2016 će ugostiti proslavljene autore, glumce i muzičare te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta, kao i druge eminentne goste iz sveta filma.

Kultura & tradicija Festival Provod i zabava Opština Užice, Mokra Gora