Međunarodna kolonija konzervatora, restauratora i muzejskih radnika 2022. - Sirogojno, Zlatibor

23 Maj 2022  /  Izvor: Kolonija konzervatora, restauratora i muzejskih radnika

1

Stručno-naučni skup Međunarodna kolonija konzervatora, restauratora i muzejskih radnika će se, kao program Muzeja na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno i uz razumevanje Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, ove godine održati od 23. do 26. maja 2022.
Jedan od osnovnih ciljeva ovog skupa jeste povezivanje kolega ne samo iz oblasti konzervacije i restauracije, već svih onih koji se bave kulturnim nasleđem na bilo koji način: naučni radnici (hemičari, fizičari, biolozi, radiolozi, biohemičari..) koji se bave ispitivanjima u kulturnom nasleđu, istoričari, etnolozi, arheolozi i svi oni koji mogu doprineti da se kulturno nasleđe sačuva. Kolonija podrazumeva višednevni rad u okviru kojeg se ne održavaju samo predavanja već i radionice na kojima se može puno toga naučiti.

Kolonija ima edukativni karakter i kroz saradnju sa srednjim školama i fakultetima bavi se i obrazovno-vaspitnim radom, pospešuje inovativnost razmatrajući nove materijale i postupke, pokreće pozitivne rasprave i diskusije i još puno toga. Akcenat je stavljen na iskustvo, a osnovni moto jeste da smo zajedno pametniji i da zajedno možemo mnogo više, bolje i kvalitetnije.

Aleksandar Torodović,
Autor i rukovodilac programa
Muzej na otvorenom STARO SELO Sirogojno

Kultura & tradicija Radionica Opština Čajetina, Zlatibor, Sirogojno