Medicinsko selo u Mačkatu u organizaciji UG "Sigurnost"

10 Mart 2017  /  Izvor: Dragana Rosić, www.zlatiborpress.rs
Datum:

1

Udruženje građana „Sigurnost“ u saradnji sa Domom zdravlja Čajetina, a pod pokroviteljstvom opštine Čajetine i ove godine organizuje akciju Medicinsko selo. Ova akcija, koja je do sada organizovana u selima Sirogojno i Šljivovica, podrazumeva besplatne zdravstvene preglede a ovoga puta biće realizovana u Mačkatu i to 26. marta.

Medicinsko selo u Mačkatu realizuje se u okviru projekta „Riznica zdravlja“ koje je pokrenulo UG „Sigurnost“, a koji je prihvaćen od strane lokalne samouprave. Cilj ove akcije je približavanje zdravstvene zaštite sugrađanima koji žive u udaljenim selima, koji ne mogu svakodnevno da dobiju zdravstveni pregled, koji čak nemaju osiguranje, a pregledi su im svakako potrebni. Sprovođenjem ove akcije građani će imati mogućnost da dobiju kompletnu medicinsku dijagnostiku, na licu mesta podignu prepisane lekove, ali i da na osnovu saveta lekara spoznaju značaj zdravih stilova života.

„Ovo medicinsko selo će se obaviti u prostorijama osnovne škole „Milivoje Borović“. Ovoga puta imamo najveći broj specijalista. Dolazi nam očni lekar, specijalista ORL, dermatovenerolog, urolog, neurolog, hirurg za dojku, radiolog (koji će raditi ultrazvuk abdomena), pedijatar, ginekolog i dvoje internista“ navodi doktorka Gordana Bojović - načelnica Opšte službe Doma zdravlja Čajetina i članica UG „Sigurnost“ .

U saradnji sa Crvenim krstom i Centrom za transfuziju krvi OB Užice u okviru Medicinskog sela biće organizovana i akcija dobrovoljnog davanja krvi. Istog dana biće održano predavanje o dijabetesu i faktorima rizika koji su odgovorni za nastanak mnogih oboljenja. Za one koji budu želeli da iskoriste ovu priliku i provere svoje zdravlje i ovoga puta biće organizovan besplatan prevoz.

„Imaćemo organizovan prevoz u samom selu Mačkatu, zatim prevoz iz Tripkove, Dautovca, Branešca, Golova. Ukoliko bude interesovanja prevoz ćemo organizovati i za meštane drugih okolnih sela“, dodaje Bojovićka.

Realizacija projekta „Riznica zdravlja“ pored Medicinskog sela podrazumeva i preglede na selima i organizovanje pregleda radiologa i hirurga za dojku. Lekarska ekipa predstojećeg vikenda posetiće dva sela i to 11. marta Jablanicu, a 12. marta Dobroselicu.

Javni sektor Obaveštenja Lečenje Opština Čajetina, Mačkat