Manuel Letenbihler pobednik prve Xcross Hard Enduro trke svetskog šampionata u Srbiji

21 Maj 2022  /  Izvor: TO Zlatibor

Trkom na Zlatiboru, danas 21. maja završena je poslednja etapa trke Hard Enduro relija koja se prvi put u Srbiji vozi kao deo svetskog Xcross Hard Enduro šampionata. Pobednik je nemački vozač Manuel Letenbihler koji je današnjom pobedom zadržao lidersku poziciju u generalnom plasmanu koju je stekao u prethodna dva takmičarska dana.
Prvi takmičarski dan relija odveo je vozače na planinu Taru na vožnju dugu 100 kilometara, a divlja lepota ove planine najviše je prijala bugarskom vozaču Teodoru Kabakčijevu koji je ovde uspeo da ima najbrže vreme, što je veliki uspeh za njega obzirom da je to bio prvi put da ima najbolje vreme na jednoj etapi na svetskom šampionatu. Ipak posle prvog takmičarskog dana lider u generalnom plasmanu bio je Bili Bolt pošto su se računali i rezultati Prologa- takmičenja na poligonu održanog prvog dana na Zlatiboru.

Drugog takmičarskog dana, usledilo je 104 kilometara vožnje kroz Mokru Goru. Na nešto lakšem terenu nego prvog dana nezaustavljiv na stazi i daleko ispred ostalih bio je Manuel Letenbihler koji je prvi prošao kroz cilj. Nemački vozač ovom ubedljivom pobedom i časom vožnje prema rečima ostalih vozača preuzeo je lidersku poziciju u PRO kategoriji pred poslednji takmičarski dan i trku na Zlatiboru.

Treći i završni dan takmičenja na Zlatiboru počeo je od 8 časova, a startna tačka bila je u blizini spomenika na Šumatnom brdu. Od startne tačke pa preko planinskih venaca Čigote i vrhova Tornika vozače je staza vodila do cilja u samom centru turističkog mesta na Kraljevom trgu. Za gledaoce su bile obeležene tri lokacije sa kojih je bilo moguće posmatratiti vozače u toku trke, pa su najuporniji ljubitelji ovog sporta mogli videti vodeće asove kako savladavaju najzahtevnije terene „zlatne planine” . Prvi kroz cilj ponovo je dominatno prošao Manuel Litenbihler i time potvrdio lidersku poziciju u generalnom plasmanu. Drugi je kroz cilj danas prošao Bolt ali to mu nije bilo dovoljno za podijum, dok je treći bio Kabakčijev koji je zauzeo drugo mesto u generalnom plasmanu. Treće mesto na podijumu pripalo je legendi ovog sporta Grehamu DŽervisu koji uprkos godinama i dalje drži korak sa vodećim vozačima.

Utisci takmičara posle završetka trke bili su odlični. Zadovoljni su organizacijom, živopisnim terenom, dobrim uslovima za trku ali i srdačnošću i dobrodošlicom na koju se naišli u Srbiji. Srbija je jedna od osam zemalja u kojoj će se ove godine organizovati trke Hard Enduro relija, a Zlatibor i Opština Čajetina iskoristili su priliku za promociju potencijala sportsko-rekreativnog turizma koje ova planina poseduje na pravi način pa će se ova trka zadržati u kalendaru svetskog Hard Enduro šampionata i sledeće godine prema rečima ljudi iz organizacije Iks Ross relija.
 

Sport & rekreacija Takmičenje Vožnja Opština Čajetina, Zlatibor