Mačkat centar gastronomskog uživanja, počela 18. Pršutijada

3 Februar 2018  /  Izvor: TO Zlatibor
Datum: -

Sajam suvomesnatih proizvoda, popularna "Pršutijada", svečano je otvoren 2. februara u porti crkve Svetog Ilije u Mačkatu. To je 18. smotra proizvođača ovog kraja, na kojoj je izloženo i kupcima po sajamskoj ceni ponuđeno najbolje dimljeno meso iz seoskih sušara ovog kraja: goveđa i svinjska pršuta, slanina, kobasica, ovčija stelja.

Mačkat je u naredna tri dana centar gastronomskog uživanja, a i ovu ''Pršutijadu'' organizuje Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga u saradnji sa opštinom Čajetina, uz podršku ''Zlatiborskog eko agrara'', Turističke organizacije Zlatibor i Sportskog centra Čajetina.

Ovogodišnji sajam u prisustvu proizvođača i mnogih posetilaca zvanično je otvorio Arsen Đurić zamenik predsednika opštine Čajetina. Svečano otvaranje praćeno je koncertom trubačkom orkestra, koji je na pravi način uveličao proslavu punoletstva manifestacije u Mačkatu.

Na otvaranju ''Pršutijade'' proglašeni su ovogodišnji pobednici, po izboru stručne ocenjivačke komisije. Najbolji po kategorijama su:
- goveđa pršuta - Aleksandar Radojičić
- svinjska pršuta - Radomir Šopalović
- ovčja stelja - Nikola Brković
- slanina - Marko Stojanović
- domaća kobasica - Aleksandar Čeliković
- ovčija pršuta - Radomir Šopalović

Na ovom sajmu svoje birane domaće mesne proizvode izložilo je 20 lokalnih proizvođača iz Mačkata i okolnih sela. Inostrani gosti manifestacije došli su iz četiri države: tu su izlagači vina iz Makedonije, proizvođači sireva iz Francuske, pršuta iz hrvatske opštine Tinjan i parmskog pršuta iz italijanskog grada Langirano.

I ovom prilikom je rečeno da mačkatska "Pršutijada" po svojoj masovnosti i geografskom poreklu posetilaca spada u red nacionalnih manifestacija. Trodnevni događaj poseti preko 10.000 posetilaca iz čitave zemlje i sve posećeniji je poslednjih godina. Ideja za pokretanje ''Pršutijade'' proistekla je od lokalnih proizvođača sa ciljem da se doda vrednost proizvodu koji se tradicionalno proizvodi na uskom području, standardizuje kvalitet, zaštiti geografsko poreklo , očuva pašni tov i vrhunskom proizvodu obezbedi promocija.

Sajam suvomesnatih proizvoda biće otvoren do nedelje 4. februara, a sve posetioce, pored proverenog kvaliteta i velikog izbora mesnih delikatesa, očekuju i vredne nagrade: paket pršute, paket slanine i paket domaće kobasice. Jedna od nagrada je i vikend za dve osobe u konačištu TO „Zlatibor“, kao i vaučer za sadržaje u zlatiborskom Avantura parku.
 

Kultura & tradicija Sajam Provod i zabava Opština Čajetina, Mačkat