Letnja pozivnica Zlatibora makedonskim gostima

22 Maj 2013  /  Izvor: Info centar TO Zlatibor

Već nekoliko godina Turistička organizacija Zlatibor predstavlja svoju ponudu u Skoplju. Na promociji ukupnih kapaciteta letnje ponude turističke destinacije Zlatibor u Skoplju, održane u Kulturno informativnom centru Srba "Spona" u sredu 15. maja, istaknuta su veoma dobra iskustva u ostvarenim poslovnim rezultatima sa gostima iz Makedonije kojima se i u predstojećoj letnjoj sezoni u novim aranžmanima nude dodatni popusti.

Na vrlo posećenoj prezentaciji pored predstavnika makedonskih medija, Privredne komore Makedonije, turističkih komora, poseban interes za letnju ponudu hotela na Zlatiboru pokazali su vlasnici skopskih turističkih agencija koji već imaju iskustva u radu sa srpskim partnerima.

Predstavljanju turističkih potencijala Zlatibora u Makedoniji prisustvovali su otpravnik poslova Ambasade Srbije u Skoplju Dušanka Divjak Tomić i konzul Srbije Dragica Janjić.

Direktor Turističke organizacije „Zlatibor“ Darko Đurović je rekao da se prezentacije inovirane i osavremenjene ponude hotelskih kapaciteta na najposećenijoj  srpskoj planini, za goste iz Makedonije, ponovo organizuje u Sponi, na osnovama veoma dobrih iskustava iz prethodnih sezona. On je podsetio da je Makedonija 2010. izabrana za zemlju partnera u ponudi turističke destinacije Zlatibor i tada predstavljene u Sponi, što je kasnije rezultiralo dobrim poslovnim učinkom grupnim i induvidualnim turističkim posetama gostiju iz ove zemlje. Sve brojniji veoma cenjeni gosti iz Makedonije na Zlatiboru, i ove sezone, u svim hotelima i odmaralištima mogu računati na posebne popuste i do 20 odsto u cenama aranžamana, istakao je Đurović.

To su potvrdili i predstavnici opštine Čajetina i nekih hotela među kojima su bili rukovodioci osavremenjenog odmarališta Dunav, zatim hotela Mir, Zlatibor Mona...iznoseći ponude pansionskih i raznovrsnih vanpansionskih usluga. 

U iscrpnom audio-video predstavljanju sveukupnih turističkih sadržaja na ovoj prekrasnoju srpskoj planini, u hotelima (Palisad, Zlatibor Mona, Mir, Čigota, Olimp, Idila, Prezident, nacionalna kuća konačište Satelit, odmaralište Dunav, Konačište TO „Zlatibor“, Braća Sekulić, Apartmansko naselje Kraljevi konaci...), za odmor zdravstveni turizam, rekreaciju... Jelica Tošić iz Turističke organizacije „Zlatibor“, između ostalog je istakla da se u letnjem periodu nude i izvanredni tereni idealni za pripreme sportista, sa kvalitetnim poligonima dobrih podloga.
 
Među sve brojnijim sportskim ekipama koje se pripremaju na Zlatiboru su i one iz Makedeonije, uključujući tu i košarkašku reprezentaciju. Zimi pak, kako je rekla, Zlatibor je pogodan za skijanje i uživanja na snegu u velikom ski-centru na najvišem vrhu planine Torniku, sa jedinom  šestosednom žičarom u Srbiji i veštačkim osneživanjem terena. Izvanredni su i tereni na padinama Obudojevice, u centru naselja, sa nekoliko kraćih staza i manjih ski-liftova.  

Zlatibor nudi izuzetnu lepezu ponude, kako je istaknuto, - za stare i mlade. „Za sve koji žele da se odmore od gradske vreve i nadišu čistog planinskog vazduha, da napune ''baterije'', da se goste najboljom pršutom "kajmakom“...Široka je ponuda i za noćni provod, odmaranje u udobnim kafanskim baštama. Gostima se nudi odmor i šetnje oko Kraljeve Vode, pa u okolnim selima: Sirogojnu, Gostilju, Jablanici, Rožanstvu, Ljubišu, Tripkovi, uz, kako vele, „biranu domaću hranu i pažnju domaćina na svakom koraku.“
 
Ta 120 godina duga tradicija zvanično se beleži od 20. avgusta 1893. godine, kako i danas stoji uklesano na česmi Kraljeva Voda kraj jezera u centru planine... 

Danas je Zlatibor planina na kojoj u turističkim ''špicevima'' boravi i 25.000 posetilaca dnevno. U tim periodima potpuno su ispunjeni svi raspoloživi kapaciteti mnoštva vila, vikendica, savremenih hotela, restorana, sa kupalištima, raznovrsnim pratećim sadržajima.

Predsednik Spone Milutin Stančić je rekao da su 2010. kada je Makedonija bila izabrana za zemlju partnera u turističkoj ponudi Zlatibora, značajan „učinak“ u približavanju i poslovnoj saradnji, upoznavanju i iznalaženju zajednički poslovnih interesa imali novinari i turoperatori.

Zahvaljujući dobroj saradnji Spone i TO „Zlatibor“ novinari makedonskih medija i turoperatori su gostovali na Zlatiboru i preneli „direktna iskustva“, što se kasnije u dobroj meri pozitivno odrazilo na pojačan interes gostiju iz Makedonije za ovu destinaciju u Srbiji. Taj „recept“ saradnje, kako je najavljeno biće nastavljen i u narednom periodu.
Na kraju prezentacije u Sponi organizovana je degustacija poznatih zlatiborskih specijaliteta i pića.

Turizam Promocija Opština Čajetina, Zlatibor