Lekovito bilje porodice Šišović u Čajetini

6 Septembar 2017  /  Izvor: Novosti - Bilje i zdravlje

Biljke gajene čistim srcem

"Svaka šuma, livada i reka, neka budu apoteka" ... geslo je pod kojim skoro dve i po decenije porodica Šišović iz Čajetine neguje svoje zdravlje i svoju oazu lekovitog bilja. A ta oaza prostire se po šumama i proplancima Zlatibora, na oko hektar zasada bilja u Čajetini, u maloj porodičnoj manufakturi ove familije.

Opojni mirisi bosiljka, ehinacee, nevena, nikog ko kroči na porodično imanje Šišovića ne ostavlja ravnodušnim. Oni kojima su njihovi čajevi, tinkture i melemi pomogli tvrde da Šišovići svoje biljke gaje čista srca, pa zato i proizvodi koje prave uvek pomažu.
- Svaki novi dan, svaki proplanak je novi izazov. I među našim zasadima krenuli smo od nevena i bosiljka, a danas već imamo tu i rabarbaru, čuber, kaloper, ehinaceu, gavez, bljušt. Najveći blagoslov je kada čovek zadovoljan zove da kaže da se izlečio ili se vrati da uzme jos čajeva ili melema za prijatelje, rođake... - kaže Mira Šišović, alfa i omega porodične fitoterapije.
Dok šetamo mini plantažom, pokazuje nam prvu biljku u nizu - kaloper, biblijski list, provereni antiseptik, antibakterik, laksativ, diuretik i sedativ.

Biljne tinkture, čajevi, obloge

- Listovi kalopera se koriste za lečenje želuca i creva, poremećaje varenja i probave, protiv hemoroida, slabog apetita, grčenja creva, zatvora i nadutosti. Obloga ublažava ubod isekata, a cvetovi pomažu kod bolesti bubrega i bešike, deluju na pluća, pomažu kod nazeba, bronhitisa, kašlja i gripa. Čaj se pije po dve do tri šolje dnevno, a tinktura 10 do 15 kapi tri puta dnevno - priča naša sagovornica.
Samo nekoliko koraka od kalopera je rabarbara, vrsta povrća, biljka nekada korisćena kod nas, a danas zaboravljena. Puna je korisnih kiselina, vitamina i minerala. Odlična je za probavu, regulisanje metabolizma, čišćenje organizma, prirodni je laksativ. U vrtu Šišovića se gaji jer ulazi u sastav eliksira za imunitet, jačanje, čišcenje i otpornost organizma.
- Ovde je bljušt, u narodu poznat kao divlja tikva. Ima slična svojstva kao gavez u zarastanju rana i preloma kostiju, ali je jači i ne sme se stavljati kao obloga, ni piti kao čaj. Koristi se kao melem i tinktura koji se utrljavaju spolja. A bosiljak, moj omiljeni, gajimo na 10 ari, pomaže protiv nadutosti, upale bubrega i bešike, za ispiranje usta... Retka, ali dragocena biljka je i čuber, odlična za varenje, probleme sa želucem i crevima, a njegov jak miris pomaže protiv komaraca - objašnjava Mira.

Po bakinim receptima

Da na pravi način oseti bilje Miru je davno naučila baka, koja joj je u nasleđe ostavila svesku punu biljnih receptura. A da će fitoterapija jos dugo da živi pod krovom Šišovića videli smo i tokom ove posete - unuci već peku zanat, kćerka Danica je odavno prati u stopu, iako je po profesiji nastavnik likovnog, a muž Milutin joj je od početka bio i ostao velika podrška. Bilo da se ide dalje u berbu ili rade u svom zasadu, Šišovići imaju istu podelu posla - svi su na zadatku!
- Kćerka Danica svesrdno uključuje svoju porodicu. I svako ima svoje biljke favorite, pa nekako prvo njih traže i obilaze. Unuci vole neven, valjda zbog jake boje i lepih cvetova, i često se slikaju među njima. A, ipak, važnije od svega je da nauče da od malena osluškuju prirodu: kad joj jednom postanete prijatelj, ona vam nikada neće okrenuti leđa - poručuje Mira Šišović.

Danijela Kljajić

...........................................
Kontakt: 064 339 83 02 - Mira Šišović
Radnja: 031 515 582 (lokacija, Autobuska stanica Užice)

Priroda Promocija Skupljanje lekovitog bilja Opština Čajetina, Čajetina