Lečenje gojaznosti i nove zdrave navike - Čigota za decu i odrasle - Zlatibor

18 Avgust 2015  /  Izvor: BGonline

1

Poliklinički rehabilitacioni i zdravstveno-turistički centar Čigota odavno je poznat i van granica Srbije. Delatnost ove ustanove je višedimenzionalna sa razvijenom rehabilitacijom, poliklinikom i komercijalnim segmentom što čini idealno upakovan spoj visoko stručne medicine i wellnessa u čistom planinskom ambijentu. Locirana na Zlatiboru, u području takozvane "ruže vetrova" sa visoko stručnom medicinskom uslugom, Čigota kao takva ima nemerljiv značaj u razvoju zdravstvenog turizma Srbije.

Broj gojaznih ljudi, kako u Srbiji, tako i u svetu je u neprekidnom porastu što je pre svega posledica savremenog načina života. Specijalna bolnica "Čigota" već 25 godina sprovodi na Zlatiboru "Čigota program", koji je do sad uspešno koristilo više od 40.000 ljudi. Oni su uz pomoć stručnog osoblja i našeg Čigota programa rešili problem kontrolisanja telesne težine.

- Reč je o popularnom dijetetsko-rekreativnom programu koji obuhvata kompletno antropometrijsko merenje, biohemijsku dijagnostiku, niskokaloričnu ishranu do 1.200 kalorija na dan u pet preporučenih obroka, organizovane fizičke aktivnosti, šetnje, vežbe, plivanje, kao i edukaciju, uputstva i preporuke za pravilnu ishranu - kaže Slavica Bogdanović, direktor marketinga i prodaje Specijalne bolnice Čigota Zlatibor.

S obzirom da je gojaznost kod dece i adolescenata sve češća, od 2008. godine je u ovom elitnom kompleksu pokrenut i "Čigotica program" namenjen deci sa problemima metabolizma.

- Lečenje u programu "Čigotica" podrazumeva multidisciplinarni pristup kroz edukaciju, specijalni režim dijetetske ishrane, fizičku aktivnost, psihološku podršku i promenu u ponašanju i stilu života kod najmlađih - napominje Slavica Bogdanović.

U saradnji sa ekspertima iz oblasti barijatrijske hirurgije u planu je i zajednički projekat preoperativne pripreme i postoperativnog oporavka pacijenata sa indikacijama za hirurško lečenje gojaznosti. U Čigoti s ponosom najavljuju i novitet u njihovom medicinskom sektoru, a to je lečenje gojaznosti hirurškim putem. Hirurško lečenje gojaznosti (metabolička i barijatrijska hirurgija) je vid lečenja koji u svetu postaje sve zastupljeniji i dugotrajno pomaže u rešavanju problema gojaznosti, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i povišenih masti u krvi.

Menadžment Čigote ističe da je tokom prvih šest meseci 2015. godine povećan broj noćenja za 15%, a tokom letnje sezone kapaciteti su bili gotovo popunjeni do poslednjeg mesta i da gostima pripremaju brojna  iznenađenja, novitete i pogodnosti.

- Trenutno je kod nas 100 korisnika Čigota programa i 70 korisnika Čigotice - kaže Slavica Bogdanović. Novitet od ovog leta je i saradnja sa Savezom za fitnes i rekreaciju čiji su stručni kadrovi sada i članovi Čigota tima. Čigota je sada bogatija i za usluge animacije za decu i odrasle, igraonicu za decu, babysitting, zabavne večeri. Tokom letnje sezone, Čigota tradicionalno organizuje i Čigota kulturno leto pa gosti imaju priliku da uživaju u predstavama, muzičkim i književnim večerima i izložbama.

Sport & rekreacija Promocija Lečenje Opština Čajetina, Zlatibor